Станахме жертва на собствения си успех и на това привидно

...
Станахме жертва на собствения си успех и на това привидно
Коментари Харесай

След "ужасяващата вълна": Проф. Габровски разкри какво се случва пред "Пирогов" седмица след локдауна

Станахме жертва на личния си триумф и на това видимо лятно утешение. Коронавирус стана политическа тематика доста бързо. Това съобщи пред Българска национална телевизия проф. Николай Габровски, заместник-директор на "Пирогов " и заместник-председател на БЛС.

"За страдание след първичния боязън, когато осъзнахме какво и по какъв начин се случи и се подготвихме, може би след месеците май, от юни месец вместо да се зарадваме на тези резултати, които постигнахме всички ние дружно, вместо на помислим по какъв начин да се подготвим за идващите стъпки, тематиката по този начин интензивно влезе в политиката и стана толкоз мощен инструмент, че съвсем всичко експертно изчезна.

Гласовете на специалистите станаха все по-малко чувани, да не приказваме, че доста от тях, които ни предупреждаваха какво ни чака, бяха атакувани ", сподели проф. Николай Габровски.

По думите му по "тъжния метод " се е оказало, че специалистите са прави.

"Аз мисля, че тематиката би трябвало да излезе от сферата на политиката и да отиде в областта на експертното. Това се случва сега и това дава резултати ", съобщи заместник-директорът на "Пирогов ".

Пандемията е издигнала медицината на едно равнище, което не предстоящо, тъй като тези, които са застанали на "огневата линия " бяха лекарите, медицинските екипи, експертите по здравни грижи, които рискувайки живота си, отидоха да оказват помощ на другите ".
Според проф. Габровски Коронавирус рецесията и пандемията са посочили, че системите в една страна са свързани.

"Не може системата на опазването на здравето да се оправи сама, в случай че няма поддръжката от обществото ", сподели той.

"Системата мисля, че се оправи, само че се мина през един доста тежък първичен интервал, цялостна неопределеност през месеците март, април. Сега, когато сме доста по-подготвени, обаче трябваше да посрещнем една вълна на бързо повишаване на случаите, която за всички специалисти и рационални хора беше малко или доста предстояща ", сподели проф. Габровски.

По думите му в рамките единствено на няколко седмици всички лечебни заведения в страната са съумели да се пренастроят, тъй че да стартират да посрещат "тези прииждащи все нови и нови случаи на пациенти с COVID-19 ".

Според проф. Габровски сега обществото се оправя за разлика от лятото, когато е имало хора, които са поставяли под подозрение съществуването на болестта.

"Субективното ми чувство - това, което виждам всеки ден пред "Пирогов " - е, че ограниченията стартират да дават резултат.

Ако преди 10 дни пред болничното заведение беше една върволяк от коли за спешна помощ, безспирно идващи, от хора, чакащи пред фургоните - 30-40 души чакащи непрекъснато, една вълна, която беше ужасяваща и не бих споделил, че сравнението с "опълчение " е доста далечно, то към днешна дата има натоварване, има напрежение, само че с решителност не с тези размери ", сподели заместник-директор на "Пирогов ".

Той описа, че към този момент има един цикъл на приемане и изписване, до момента в който първоначално единствено са приемали пациенти.

"Мисля, че системата се пренастрои и работи по-адекватно. Мисля, че ограниченията, които хората дори малко преди те да бъдат въведени, поосъзнаха, че казусът е много сериозен и се отдръпнаха от дейните контакти, спомагателното въвеждане на ограниченията закрепи тази позиция и по някакъв метод даже и цифрите го демонстрират.

Факт е, че имаме малко по-малко бройки ", сподели проф. Габровски.

Той изясни, че всяка година БЛС договаря с НЗОК за това какви медицински услуги ще са правят, в какъв размер и на какви цени.

"Тази година обстановката е радикално друга, ние към този момент не можем да се явяваме от двете страни на една маса, тъй като ние имаме да решаваме един доста сериозен публичен проблем - COVID-19 и не може методите, които са употребявани за борба и административен и тежък надзор да бъдат употребявани към днешна дата.

Към днешна дата това, от което имаме потребност е лекарите, системата на опазването на здравето да има оптимално спокойните условия за работа, доколкото може да се приказва умерено в тази рецесия ", сподели заместник-председателят на БЛС.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР