Станаха ясни победителите от второто издание на конкурса за Европейските

...
Станаха ясни победителите от второто издание на конкурса за Европейските
Коментари Харесай

Грийнпийс: Въглищната мрежа на Ковачки с европейска антинаграда за субсидии за изкопаеми горива


Станаха ясни спечелилите от второто издание на състезанието за Европейските награди за дотации за изкопаеми горива. Тези антинагради изобличават противообществени практики, посредством които националните държавни управления прахосват парите на данъкоплатците, с цел да поддържат остарели и замърсяващи технологии за произвеждане на сила. В челната тройка се подредиха Португалия, Полша и Испания, оповестиха от природозащитната организация „ Грийнпийс “ – България.

Номинацията на „ Грийнпийс “ – България – държавната поддръжка за въглищната мрежа на Христо Ковачки се класира на шесто място и получава „ значка на безчестието “. Победителите бяха определени след обществено онлайн гласоподаване през месец март.

„ Тази значка изцяло справедливо отива в българските държавни институции, които не престават да поддържат замърсяващи въглищни практики, които не дават отговор на новите екологични правила. Призоваваме вместо това страната да поддържа правото на жителите да създават сами силата, която употребяват “, разяснява Деница Петрова от „ Грийнпийс “ – България.

19-те компании от мрежата развиват активност във въгледобивния бранш и производството на топло- и електрическа енергия. Те бяха обект на следствие на „ Грийнпийс “ – България, оповестено по-рано тази година. Тези компании са съществено задлъжнели и са натрупали близо 400 млн. лв. загуби, а неизплатените от тях налози, заплати и осигуровки възлизат на над 230 млн. лв.. Случаите на служащи, които стачкуват против извънредно рисковите условия и изчезналите заплати, са се трансформирали в обикновено събитие за мрежата. Eнергийните централи, които са благосъстоятелност на мрежата, са измежду най-големите замърсители в Европейския съюз, съгласно данни на Европейската организация по околна среда. Оценката демонстрира още, че сумарните разноски за покриване вредите от това замърсяване възлизат на сред 664 млн. и 2 милиарда евро, сочат от природозащитната организация.

В подмяна на това, тази въглищна империя получава от страната субсидирана цена на електрическата енергия, защото дружно с нея създава и топлинна сила. Резултатът е, че електричеството излиза с 32% по-скъпо от това на вятърните централи и с 7.6% от слънчевите. Това не е единствената държавна поддръжка – тецовете в мрежата получават и заплащания за поддръжка на леден запас (мощностите, които би трябвало да се включат при енергиен дефицит). Размерът им доближава до към 70% от плануваните 40 млн. лева за всички сходни сдружения в страната. Припомняме, че през януари 2017 година и трите централи от мрежата: Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “, Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ и Топлоелектрическа централа „ Русе “ не съумяха да задействат този запас. Въпреки това те не престават да печелят търгове за присъединяване в студения запас и да получават съответните заплащания, акцентират от Грийнпийс.

Португалия завоюва първото място с разрешението за националните петролни и газови компании да правят сондажи в морето, покрай Алентежу – предпазена зона за биоразнообразие и известна туристическа дестинация.

Полша се класира втора с помощта на упоритата финансова поддръжка, която оказва на от дълго време остарелите си въглищни централи, сходно на България.

Испания е на трето място, което дължи дотациите си за въглищни предприятия на Балеарските острови и на настойчивото си блокиране на опитите на локалната власт да употребява 100% възобновима сила.

Европейският съюз получи специфична премия за изхарчените в интервала 2014 година – 2016 година към 4 милиарда евро за изкопаеми горива, огромна част от които, бяха вложени в планове за газова инфраструктура, е посочено в известието на Грийнпийс България.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР