Стана традиция от няколко години в Пловдив Регионалният исторически музей

...
Стана традиция от няколко години в Пловдив Регионалният исторически музей
Коментари Харесай

Историческият музей в Пловдив с нов колекционерски календар

Стана традиция от няколко години в Пловдив Регионалният исторически музей да издава календар, който има и колекционерска стойност, или най-малко ще има след време. Става дума за първокласен стенен календар, който е зависещ на някаква тематика и я развива с представянето на всеки месец посредством текст, фотографии и репродукции. Календар 2020 към този момент е подготвен и показва Пловдив в ориста на огромните българи. 
Сред 12-те българи, оставили диря в историята и изкуството на България, които са свързани с Пловдив и той играе роля в техния живот, има такива, които са родени в него- доктор Константин Стоилов, Асен Христофоров, Магърдич Томасян. Други осъществят тук върховете на своето творчество или своите най-смели и въодушевени идеи- Златю Бояджиев, Христо Г. Данов, Захари Стоянов, Димитър Кудоглу. За трети пък като българския княз Александър I, Пловдив е обвързван с най- запаметяващите се моменти на наличието им в българската история. 

Календарът за 2019 година беше отдаден на Пловдив в културната история на България, тематиката на 2018-та бяха родовите семейства, оставили отпечатък в историята на Пловдив и България, през 2017 това бяха спомените от изчезнали към този момент забележителни места в Пловдив. При направата на всичките си календари създателите от Регионалния исторически музей употребяват архивни материали от фондовете си, които другаде не могат да се видят. Така календарите се трансфораха в колекционерска поредност, а за някои от тях още след първите дни на продажбата, се наложи да се прави нов тираж. Календарът за 2020-та към този момент може да се закупи от музея, той е с размери 49 на 66 см и коства 9 лв.. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР