Стана известно за кого е искал да се жени на

...
Стана известно за кого е искал да се жени на
Коментари Харесай

Тайната падна: Принц Филип не искал кралица Елизабет за жена, падал си по ...

Стана известно за кого е желал да се дами на млади години принц Филип и това не е била Елизабет II, подсетиха всемирски хроникьори във връзка 72-рата годишнина от сватбата на английското кралско семейство, която бе отпразнувана на 20 ноември, написа Труд бг.

Днес мъчно можем да си представим 98-годишния принц Филип с друга, с изключение на с Елизабет II, само че истината е, че като млад Негово Височество е разрушил не едно и две женски сърца.

На 26 ноември сп. „ Експрес “ заяви, че херцогът на Единбург мечтаел да свърже живота си с едно прелестно момиче. В интерес на истината, в нея нямало безусловно нищо кралско.

Роман с Кобина Райт



През 1938 година Филип посещава вуйна си Аспазия във Венеция, радва се на живота и се среща с доста хора. След купоните той като същински благородник съпровожда девойките до у дома. Една от тези късметлийки е млада русокоска, която Филип надали е могъл да не помни.

Книгата „ Младият принц Филип: неговата бурна младост “ разказва по какъв начин една вечер хубавицата притегля вниманието на принца.

Името й е Кобина Райт и е начинаеща актриса. Тя бързо превзема сърцето на младия офицер. Руси къдрици, огромни сини очи, стройна фигура и сияйна усмивка – тя е хубава и го знае чудесно.

Амбициозната майка на актрисата (между другото, също Кобин) решително гради кариерата на щерка си, очаквайки нейния триумф.

Самата мис Райт след това споделя, че точно майка й безусловно я „ натикала “ в обятията на принц Филип, когато се срещнали за първи път.

Филип Айд, създателят на книгата за младите години на херцога на Единбург, написа: „ През идващите три седмици Филип ходеше с Кобина към Венеция и прекарваше буйни вечери с нея, преди да се върнат в Англия “.

Там младежите обикаляли по улиците на Лондон, хванати за ръка. Дори откакто Кобина си отпътувала за Америка, тя траяла да си кореспондира с принц Филип.

Той й изпращал любовни писма и намеквал, че е подготвен да се ожени за нея, само че благосклонностите на младата актриса явно са се изпарили по време на раздялата. Нейни другари настояват, че момичето просто не желало да бъде с някой, който упоритата й майка е избрала за нея.

Независимо от това, даже след доста години Кобина резервира приятни мемоари от мимолетния разказ с Филип. През 1973 година тя споделя в изявление, че към момента пази фотография на принца на нощното си шкафче.

Приписват му доста връзки

Говори се, че преди да се омъжи за кралица Елизабет II, принц Филип обичал да флиртува. Елизабет се заинтересувала от него още като дребна.



Двамата се срещат, когато принцесата е едвам на 8, а той – на 13 години, само че сантиментална връзка сред тях стартира по-късно. На 20 ноември 1947 година те се женят и до ден сегашен живеят щастливо.

Въпреки това витаят клюки, че принц Фипил е имал серия от любовни афери през времето на брака му.

Сред тях са тези с актрисата Пат Къркуд и телевизионната водеща Кейти Бойл, също и със Сюзън Барантес, майката на Сара Фъргюсън.

Говори се, че принцът имал и връзка със своя позната от детските години – Хелън Кордет, която в никакъв случай не признава от кого са двете й деца.

Според слуховете принцът имал любовни връзки и с писателката Дафне дю Морие, както и с актрисите Ана Мейсис и Мерл Оберон.

Всички тези изказвания обаче не са потвърдени. Съпругът на Елизабет II още през 1992 година опровергава всевъзможни клюки по негов адрес за изневери.

Драматичната история на майка му

За кралските особи се знае доста, само че постоянно се намира нещо, което да ни изненада.

През ноември на платформата Netflix стартира третият сезон на сериала „ Корона “ за английското кралско семейство.

Той е много по-интересен, жив и абсурден от първите два, защото не е отдаден на скучните държавни каузи на Елизабет II, а на любовните връзки на семейството Уиндзор и нейните фамилни драми.

В него могат да се видят изневерите на мъжа на принцеса Маргарет и нейните разгулен запои, актьорските опити на младия Чарлз, хладината на майка му към сина, любовната история на Анна, легнала в постелята на (забележете!) първия мъж на Камила Паркър Боулз…

Има обаче една жена, за която до момента не се загатваше съвсем нищо – принцеса Алиса, майката на Филип, свекървата на Елизабет II. През 1967 година тя дава изявление за „ Гардиън “, започвайки с думите: „ Родена съм в замъка Уиндзор. Кралица Виктория е участвала на раждането ми.

Но всички ме смятаха за умствено изостанала и ме изпратиха в амбулатория. Психиатрична. Там ме лекуваше самият Зигмунд Фройд. Той не беше добър човек “.

Представяте ли си каква сензация е било това, оповестено на първа страница на най-големия вестник по това време.

Танцуващата в тишина

Алиса Батенберг се появява на белия свят на 25 февруари 1885 година Кралица Виктория е нейна прабаба. Именно тя обръща внимание на „ странностите “ на детето, което не реагира на думите на близките, проговаря късно и неясно.

Придворният доктор открива повода – момиченцето е съвсем глухо. Благодарение упоритостта на роднините Алиса се научава да чете по устните и много разбираемо да приказва на немски, британски, френски, а след това и на гръцки език.

През 1902 година е поканена на коронацията на крал Едуард VII, прадядото на Елизабет II, където се среща с гръцкия принц Андрей.

Високият рус красавец със сиво-зелени очи е един от най-знатните ергени на това празненство, а с Алиса са си лика-прилика – също със синя кръв, радостна, учтива, обожавала да танцува, въпреки че чувала едва.

Това била обич от пръв взор. Двамата се женят на 6 октомври 1903 година Едно след друго им се раждат пет деца – четири девойки и наследник Филип. Въпреки че обичал жена си, принц Андрей не пропущал нито една женска фуста.

Бягство в щайга от портокали

Малко преди раждането на бъдещия мъж на Елизабет II в живота на фамилията се обръща черна страница.

През 1918 година деверът на Алиса, гръцкият крал Константин I, е принуден да се откаже от престола и да емигрира в Швейцария, а Алиса научава страшната новина за гибелта на двете си обичани лели в Русия – великата княгиня Елисавета Фьодоровна и кралица Александра Фьодоровна. Но една неволя не идва сама.

Андрей е упрекнат в изменничество поради неточност по време на стълкновение, довела до слагане на края на Гръцко-турската война и на кралство Гърция. Разминава се на косъм от разстрел.

Алиса, която към този момент е родила Филип, съумява да уреди бягството му, само че би трябвало да изоставен страната. Бъдещият херцог на Единбург отпътува от остров Корфу в щайга от портокали на борда на боен транспортен съд, пътуващ за Англия.

Започват проблеми с парите, нямат дом. Заминават за Франция, където ги приютява Мари Бонапарт, забавна персона, повлияна от Зигмунд Фройд и неговата доктрина за половата незадоволеност. Двамата вземат решение, че тъкмо подобен е казусът на Алиса, която е нервна, истерична и изобщо се държи несъответстващо. Нищо чудно, след всичко преживяно…

Мъчения в психиатрична болница

Подтикван от професора, принц Андрей, който от дълго време е престанал да се интересува от жена си, взема решение да се отърве от нея, изпращайки я в психиатрична болница в Швейцария. И… отпътува в Монте Карло с любовницата си.

В клиниката „ лекуват “ Алиса с електрошокове, облъчване на яйчниците с рентген, потапяне в ледена вода с часове… Целта е да провокират менопауза и да намалят либидото й. Алиса няколко пъти се пробва да избяга, само че не съумява и остава в своя затвор две и половина години.

През това време Филип е изпратен при родственици в Англия, а сестрите му се омъжват за аристократи в Германия. Именно в Англия през 1934 година Филип за първи път вижда бъдещата си брачна половинка, която е единствено на 8.

Срещат се още веднъж няколко години по-късно в Кралския военноморски лицей в Дартмут, когато тя дружно с родителите си и по-малката си сестра Маргарет идва на посещаване.

18-годишният кадет-красавец е претрупан със задачата да разведе далечните си братовчедки из учебното заведение и таман тогава той покорява сърцето на Елизабет.

Майката на Филип най-сетне съумява да избяга от психиатрията и се открива да живее непретенциозно в Атина, където работи в Червения кръст.

Сватбата на сина й през 1942 година е последният път в живота й, когато облича вечерна рокля. Останалите 22 години до гибелта си върви със сива монашеска тога и кърпа.

Междувременно се потвърждава, че Алиса въобще не е и в никакъв случай не е била луда. Тя издъхва на 5 декември 1969-а, тъкмо преди 50 години. По нейно предпочитание е заровена в църквата „ Св. Мария Магдалена “ в Йерусалим.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР