Стълбищата на Бетонния мост към бул. Христо Ботев са в

...
Стълбищата на Бетонния мост към бул. Христо Ботев са в
Коментари Харесай

Пешеходците да внимават, стълбите на Бетонния мост се рушат

Стълбищата на Бетонния мост към бул. „ Христо Ботев ” са в окаяно положение и пешеходците би трябвало да внимават по какъв начин стъпват, с цел да не се потрошат. Бетонът се разрушава, стъпалата безусловно са „ изядени ”, като че ли някой преднамерено се е разходил по тях с къртач.

Ръждясалата арматура е оголена. Ръжда е тръгнала по всички железни елементи на ниските парапети, огънати тук-там. Те са ниски и височината им не дава отговор на актуалните правила на строителството на сходни транспортни уреди.

Пространството под моста от южната страна на бул. „ Христо Ботев ” се употребява за всекидневен паркинг, тъй като към Централна гара и Автогара Юг е цялостна лудница с паркирането. Коли са накацали и на тротоара. Под стълбището са струпани боклуци. Бетонът е  нашарен с графити и служи за гратис рекламно табло. Плочата на моста над булеварда е опакована с увивни растения. Те са провиснали надолу като въжета, а над тях стърчат ръждясали прътове на арматура по цялата дължина на оборудването.

Фугата до северното стълбище се е разширила. Създава се усещане, че плочата ще се пречупи на две. Ръжда е поразила металните елементи. Долу до стълбището против Автогарата общината е построила дребен паркинг за четири-пет коли. Между паветата и уличното платно са оставени две лехи за озеленяване. В едната никнат бурени, другата е засипана с висока камара пръст.

„ Няма проблем със сигурността и годността на употребата на моста. Конструкцията е здрава ”, безапелационен е Гошо Къчков, началник на ЖП възел - Пловдив и общински консултант от ГЕРБ.

Съоръжението, издигнато съвсем преди 100 години - през 1929 година и разширено при започване на 80-те, през днешния ден е с двама притежатели. Мостовата част над жп линията е включена в активите на Национална компания „ Железопътна инфраструктура ” /НКЖИ/, а методите дружно със стълбищата са на Община Пловдив. Общината има грижата да кърпи дупките на пътното платно, които непрестанно се отварят, и да подменя мантинелата, постоянно мачкана от самозабравилите се водачи. 

Според идейния план на НКЖИ мостът би трябвало да бъде съборен, откакто бъде построен транспортен подлез под жп ареала на Централна гара сред бул. „ Васил Априлов ” и „ Македония ”.  „ Бетонният мост се отстранява, с цел да се отвори габарит за прекосяване на електрически влакове.

При реконструкцията равнището на моста е било снижено, с цел да се закачи контактната мрежа. Сега, преди да мине електровоз, машинистът би трябвало да смъкна пантографа. Ако не обърне внимание на знака, пантографът се удря в моста и се чупи ”, изяснява Гошо Къчков.

Шефът на ЖП възел - Пловдив твърди, че финансирането за пробива под гарата е контрактувано по оперативна стратегия „ Свързана Европа ”. В момента се прецизира планът и имотните граници. Реалното строителство не може да стартира по-рано от средата на 2019 година

При нашите темпове в околните пет години надали ще имаме шанс да минем през новия авто подлез под Гарата. Докато стартират и завършат пробива, Бетонният мост ще поема голямата част от градския трафик. Но нито НКЖИ, нито Община Пловдив желаят да влагат средства в ремонт на това оборудване с презумпцията, че е обречено.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР