Стъклените фасади на високите бизнес-сгради могат да се превърнат в

...
Коментари Харесай

Всеки небостъргач може да стане малка соларна електроцентрала


Стъклените фасади на високите бизнес-сгради могат да се трансфорат в източник на слънчева електрическа енергия (снимка: CC0 Public Domain)

Ако постройките със стъклени фасади бъдат оборудвани със слънчеви прозорци, това може да понижи потреблението на електрическа енергия вътре – и надлежно въглеродните им излъчвания – с до 40%, сочат проучвания.

Данните за сходен резултат идват от нови проби, извършени от учени от американската Национална лаборатория за възобновима сила (NREL) на база моделиране на изгодите от PV прозорци в мощно остъклени небостъргачи.

Високи небостъргачи със синкави стъклени фасади се извисяват над доста огромни градски региони. Тези мощно остъклени здания не са изключително ефикасни, само че слънчевите прозорци могат да оказват помощ доста.

Става въпрос за потребление на транспарантни стъкла, които имат тънко покритие, способно да създава електрическа енергия от слънчевите лъчи. Обичайно това покритие въздейства нищожно на прозрачността на прозорците.
още по темата
„ Има общоприети показа за това по какъв начин наподобява една енергийно ефикасна постройка – и тя нормално не е мощно остъклена и евентуално не е доста висока. Открихме, че има и други способи за създаване на високоефективни здания “, споделя Ланс Уилър, академик от NREL.

Изследователите са моделирали разнообразни типове фасади, стигайки до такива с 95% остъкление. На доктрина те би трябвало да са с най-лоша енергийна успеваемост. Когато обаче се употребяват тройни стъклопакети и фотоволтаично покритие, постройките могат да понижат разхода на сила и да добиват лична такава.

„ Представете си контур на огромен град с тези високи здания, които са напълно стъклени “, споделя Ланс Уилър. „ Е, всяка от тези блестящи сгради… може да бъде електроцентрала сама по себе си “, обобщава ученият.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР