Стачните действия започнаха да се надигат още на следващия ден

...
Стачните действия започнаха да се надигат още на следващия ден
Коментари Харесай

Гръцките железничари обявиха нова 24-часова стачка заради влаковата катастрофа

Стачните дейности започнаха да се надигат още на идващия ден след случая,1 март, и към този момент е оповестено, че ще продължат до сряда.

 

„ Бихме желали да благодарим на всички (...) синдикати, които участваха, и на елементарните жители за поддръжката и помощта им в борбата за безвредно придвижване на влаковете, за това истината да излезе нескрито и виновниците за трагичния влаков случай да бъдат открити, без значение какъв брой високо са сложени “, разгласи съюзът на личния състав към гръцката железопътна компания „ Хеленик трейн “ (или ТрейнОСЕ, TrainOSE) през вчерашния ден, откакто на атинския площад Синтагма се събраха голям брой протестиращи.

 

Смята се, че решенията на гръцкото държавно управление, които не са довели до безвредна железопътна инфраструктура и качествено софтуерно съоръжение за сигурност, също са съдействали за случая.

 

Според обява на Йоргос Ляльос в електронното издание на в. „ Катимерини “ зад незавършената железопътна сигнализация в страната стоят мрежа от бизнес ползи и спорове, както и поредност от спорни държавни решения.

 

Инсталирането на електрическа сигнализация в гръцката железопътна мрежа е почнало при започване на 80-те години на предишния век. До 2010 година в по-голямата част от железопътната мрежа е конфигурирана система за сигнализация с дистанционно управление. През 2014 година е сложено начало на план за „ Рехабилитация и рационализация на системата за сигнализация/телеуправление и замяна на 70 релсови сектора по маршрута Атина - Солун – Промахонас “ на стойност 41 млн. евро.

 

Той е трябвало да завърши през 2016 година, само че заради организационни проблеми срокът е продължен. През 2018 година се намесва Европейската комисия, открити са нередности, а гръцките началници дават обещание планът да се реализира до две години.

 

През 2021 година, посредством спомагателен контракт на стойност 13 млн. евро, се разпорежда промяна на съоръжение, което към този момент е било ремонтирано, написа създателят на „ Катимерини “.

Към днешна дата по данни на гръцкото министерство на инфраструктурата напредъкът по плана за сигнализация на линията Атина - Солун - Промахонас сега е приключен на 69,23 %, а напредъкът по спомагателния контракт – на 16,9 %.

 

Предстои в околните дни двата контракта да бъдат удължени до септември 2023 г.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР