Стачкуващите американски филмови и телевизионни сценаристи се срещнаха с ръководството

...
Стачкуващите американски филмови и телевизионни сценаристи се срещнаха с ръководството
Коментари Харесай

Стачката на сценаристите: Холивуд е пред хаос

Стачкуващите американски кино и телевизионни сценаристи се срещнаха с управлението на профсъюза и получиха поддръжка за прекъсването на работа, което изправи Холивуд пред безпорядък, оповестява Ройтерс.

Членовете на американската Гилдия на сценаристите се явиха на срещи с протестиращите в Ню Йорк и Лос Анджелис, откакто минаха през стачните постове пред постройките на „ Netflix “, „ Walt Disney “ и други огромни студия.

На срещата в Лос Анджелис в залата „ Шрайн аудиториум “, където в миналото са се раздавали премиите " Оскар ", водачите на американската Гилдия на режисьорите, на Гилдията на филмовите артисти, Федерацията на телевизионните и радиоартистите и други холивудски профсъюзи също са изразили поддръжка за стачкуващите сценаристи.

Около 11 500 членове на Гилдията на сценаристите желаят по-високо възнаграждение от холивудските студия, които пък изпитват усложнения с облагите от стрийминг платформите, откакто похарчиха милиарди в конкуренцията за нови клиенти.

Групата, която договаря с Гилдията на сценаристите от името на студиата, съобщи, че е предложила „ обилно “ нарастване на заплащането под формата на обезщетения, само че не е могла да се съгласи с други претенции.

Телевизионното произвеждане към този момент е нарушено от стачката. Шоуто „ Джими Кимъл онлайн “ и други вечерни излъчвания излъчват повторения, а производството на нови стратегии в Лос Анджелис е спряно до края на седмицата.

Даниъл Куан и Даниъл Шайнерт, носителите на „ Оскар “ като режисьор и сценарист на кино лентата „ Всичко на всички места едновременно “, се причислиха към десетките хора, които излязоха на митинг пред централата на „ Netflix “ в Холивуд на 3 май 2023 година „ Това, което желаеме, е в действителност рационално “, сподели Шайнерт, член на Гилдията на сценаристите. 

Наред с други претенции, сценаристите упорстват за промени в заплащането и употребяваните схеми за компенсирането им, когато тяхната работа се излъчва по стрийминг платформите. Гилдията на сценаристите пресмята, че измененията ще костват към 429 милиона евро годишно.

Алиансът на филмовите и телевизионните продуценти, който съставлява студиата, разгласи, че е подготвен да усили предлагането си за обезщетение. Групата обаче възразява против настояването на Гилдията на сценаристите „ фирмите да наемат избран брой сценаристи за съответен интервал от време, без значение дали е належащо или не “. Профсъюзът също по този начин желае да попречи на студиата да употребяват изкуствен интелект, с цел да генерират нови сюжети  или да изискват от сценаристите да пренаписват материали, основани от изкуствен интелект.

Сценаристите споделят, че измененията, провокирани от взрива на стрийминг малкия екран, са затруднили доста от тях да си изкарват прехраната в скъпи градове като Ню Йорк и Лос Анджелис. Половината от сценаристите на телевизионни сериали в този момент работят на минимални равнища на възнаграждение, спрямо една трета през сезон 2013-14 година, съгласно данни на Гилдията на сценаристите. Средното заплащането на по-високите равнища като сценарист-продуцент също е спаднало с 4% през последното десетилетие.

Стачката визира холивудските студия в сложен миг. Те са подложени на напън от Уолстрийт да изведат своите стрийминг услуги на облага, откакто вложиха милиарди долари за привличане на нови клиенти. Възходът на стрийминга също по този начин понижи приходите от телевизионна реклама, защото обичайна телевизионна публика се свива.

Последната стачка на холивудските сценаристи беше през 2007 и 2008 година, като продължи 100 дни. Тя струваше на калифорнийската стопанска система към 2,1 милиарда щатски $, защото докара до прекъсване на продукциите, напомня Ройтерс.

Източник: Христо Кьосев/БТА
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР