Стачката на сценаристите в Холивуд спря работата по някои проекти,

...
Стачката на сценаристите в Холивуд спря работата по някои проекти,
Коментари Харесай

Стачката на сценаристите спря снимките на предисторията на "Игра на тронове"

Стачката на сценаристите в Холивуд спря работата по някои планове, измежду които предисторията на " Игра на тронове " и новият сезон на " Историята на прислужницата ",.

Протестът на сценаристите, откакто не беше реализирано съглашение за по-високо възнаграждение с представителите на " Нетфликс ", " Уолт Дисни " и други студия.

 Сценаристите в Холивуд стопират работа поради ниско възнаграждение Сценаристите в Холивуд стопират работа поради ниско възнаграждение

Авторите на сериала " Историята на прислужницата ", отличен с премия " Еми ", са били подготвени със сюжета единствено на няколко епизода за новия сезон преди началото на фотосите, планувани за края на лятото. Заради стачката няма кой да напише сюжетите за останалите епизоди и продукцията за момента е спряна.

Спрени са и. Авторът Джордж Р. Р. Мартин написа в блога си, че стаята на сценаристите, работещи по предисторията на " Игра на тронове " - " Рицарят на седемте кралства: странстващият рицар " е " затворена за времетраенето на стачката ".

Последният сезон на " Странни неща " също беше спрян. Не започнаха и фотосите на кино лентата " Блейд " на " Марвел ", в който ще взе участие Махершала Али. Част от вечерните токшоута също бяха спрени.

Стачката повлия и на церемонията за филмовите награди на MTV. Събитието се състоя без водещ и с авансово записани послания.

 Стачката на сценаристите в Холивуд помрачи церемонията за филмовите награди на MTV Стачката на сценаристите в Холивуд помрачи церемонията за филмовите награди на MTV

Защо стачкуват сценаристите?

Сценаристите в Холивуд упорстват за по-добро възнаграждение и ограничение на потреблението на изкуствен интелект в киноиндустрията. Академичното издание, защото всеки желае да разполага с труда на сценаристите, само че без да им заплаща уместно.

Основният им проблем е е възходът на стрийминг платформи като " Нетфликс " и НВО. От една страна, платформите наемат доста сценаристи, с цел да поддържат разнообразието си от излъчвания, само че въпреки това, договорите са за по-кратко време и по-ниско платени. The Conversation означават още, че към този момент съвсем не се вършат ситкоми, които подсигуряват работа за дълъг интервал. Сериалите и предаванията към този момент имат много по-малко епизоди и огромни шпации сред сезоните.

Възходът на стрийминг платформите докара и до понижаване на приходите от телевизионна реклама, защото обичайна телевизионна публика понижава и рекламодателите отиват другаде.

Голям удар за сценаристите беше и пандемията от ковид, когато хората доста повече гледаха филми и сериали, само че беше по-трудно да се вършат такива. Със забавянето на производството понижа и търсенето на сценаристи.

Заради всички тези фактори възнагражденията на сценаристите са спаднали с 4% през последното десетилетие.

В момента те са изправени и пред още едно предизвикателство, а точно. Те се притесняват, че скоро той ще стартира да написа сюжети и желаят потреблението му да се контролира.

 Европарламентът се контракти за договаряния за контролиране на ChatGPT и други AI системи Европарламентът се контракти за договаряния за контролиране на ChatGPT и други AI системи

Все още не е ясно какъв брой дълго ще продължи стачката и какъв брой продукции още ще бъдат спрени. Гилдията на сценаристите стачкува последно през 2008 година Стачката тогава продължи 100 дни и коства на калифорнийската стопанска система над 2 милиарда $.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР