Стачка за климата: с тези прости думи шведката Грета Тунберг

...
Стачка за климата: с тези прости думи шведката Грета Тунберг
Коментари Харесай

Климатичните промени: Една шведска искраи хиляди тийнейджъри по улиците

" Стачка за климата ": с тези елементарни думи шведката Грета Тунберг накара да излязат на улицата хиляди младежи от целия свят - едно автентично придвижване, което се популяризира като огън под погледа на възрастните, от време на време засрамени.

Младата 16-годишна шведка стартира своят митинг сама предишното лято, като всеки петък заставаше пред Народното събрание в Стокхолм, с цел да изиска от депутатите да създадат повече против климатичните промени.

Няколко месеца по-късно, от Сидни до Брюксел и от Берлин до Хага и Лондон, хиляди възпитаници и гимназисти откликват на нейния ежеседмичен апел за стачка в отбрана на климата, като излизат на улиците с лозунги, призоваващи " да " спасим нашето бъдеще ".

" Нашият дом гори ", " Искам да започнете да се паникьосвате " - думите на харизматичната тийнейджърка, предстояща на следващия ден в Брюксел и на идващия ден в Париж, " допряха сърцата на хората, тъй като са произнесени с такава чистосърдечност ", счита Карън О`Брайън, социоложка от университета на Осло, профилирана по проблемите на климатичните промени.

" Понякога единствено една смела персона може да стане искрата, която да подпали пожар, единствено чакащ да се разгори ", споделя тя пред Агенция Франс Прес. Известно " безучастие " от страна на света също е помогнало на тийнейджърката да срещне отзив, счита тя.

" Децата слушаха, гледаха и чакаха. Те чакаха повече от нас и ние се провалихме. Мисля, че доста от тях схващат, че нямат избор. Време е те да посочат пътя ", разяснява още социоложката, визирайки поколението, което ще бъде наранено най-пряко от упования безпорядък в климата.

Но това придвижване, което " няма еквивалент ", водено освен от гимназисти, само че постоянно и от малолетни възпитаници, " тормози нас, възрастните ", счита от своя страна Силвен Ваньон, експерт по история на образованието в университета на Монпелие.

Макар че би трябвало да изчакаме да забележим размерат на " международната стачка " на 15 март, с цел да разберем " по какъв начин страните ще реагират ", " има наклонност да им се споделя: приберете е вкъщи, вие сте деца ", прибавя той, описвайки някои " покровителствени " реакции.

" Да следват своя път "

В Германия, изправена пред възходящия триумф на митингите, които всяка седмица събират над 15 000 възпитаници в десетки градове, се надигат гласове, изразяващи страдание, че те се организират по време на образователните занятия.

По време на първата огромна всеобща акция предходната седмица във Англия, канцеларията на премиера Тереза Мей изрази страдание, че младежите губят " образователни часове ".

Аргументи, които бяха отхвърлени от Грета Тунберг. " Със своето безучастие политиците изгубиха 30 години, в съпоставяне загубата не е толкоз огромна ", написа тя в Туитър. " Защо ние би трябвало да учим за бъдеще, което скоро няма да съществува и за чието избавяне никой не прави нищо? ", споделя тя във видеоклип, призовавайки за присъединение към нейното придвижване " Петъци за бъдещето ".

" Ще продължим да стачкуваме, до момента в който гласовете ни не бъдат чути и не последва резултат ", прибавя в Туитър 13-годишната Холи Гилигранд, едно от лицата на придвижването в Шотландия.

Младежите получиха и мощна поддръжка, изключително в научните и екологичните среди.

" Това е нещо ново и положително, качествено. Абсолютно убеден съм, че имаше потребност от такова гражданско придвижване ", споделя пред Агенция Франс Прес Волфганг Крамер, член на експертната група на Организация на обединените нации Междуправителствена комисия за климатичните промени (GIEC). Той пази във Facebook младата шведка,обвинявана, че е манипулирана, или подигравана поради нейния синдром на Аспергер.

" Шокиращо е някои да считат, че може да се отърват от сходно придвижване, като се подиграват на носителите му ",подчертава немският еколог.

Що се отнася до обичайните деятели на битката с климатични промени, някои виждат в придвижването опция за по-силен напън върху държавните управления, чиито задължения постоянно са незадоволителни, с цел да бъдат изпълнени задачите на Парижкото съглашение и да се ограничи стоплянето на планетата до не повече от +2 градуса по Целзий по отношение на прединдустриалната ера.

" Но тази вяра зависи от способността на целия свят да следва пътя, показан от тези младежи ", разяснява Бил Маккибън, един от създателите на неправителствената организация " 350.org ".

" Не е задоволително да ги гледаме с удивление, тъй като тези младежи нямат властта да накарат измененията да се осъществят. От останалите от нас зависи да ги подкрепим, и то бързо ", споделя той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР