Стабилността вече се усеща като застой, заяви в интервю за

...
Стабилността вече се усеща като застой, заяви в интервю за
Коментари Харесай

Страхил Делийски: Стабилността вече се усеща като застой

Стабилността към този момент се усеща като застой, съобщи в изявление за предаването „ Нещо повече “ политологът Страхил Делийски. Той не чака да се случи нещо по-различно от до момента във втората година на ръководство на държавното управление „ Борисов 3 “:

„ Имаме една характерна политическа система, която нормално се назовава стабилокрация, в която главните пътища на политическия развой са маркирани от концепцията за непоклатимост, предопределена за външните наблюдаващи. Изминалата година е типична за подобен вид ръководство. Не инцидентно основната дума на кабинета е „ непоклатимост “. Изпълняваме всички договорености и това е най-важното – стабилността, разбирана като последна цел на политическия развой. Всичко друго има подчинена роля. Усеща се като застой, само че характерът на система не разрешава нейната смяна “.

Политологът акцентира, че една от присъщите особености на този вид системи е, че те се поддържат от предварителни парламентарни избори, които вместо да легитимират нова власт, служат за препотвърждаване на властовите позиции на ръководещите. Усещането за застой съществува, само че то не може да създаде някаква мощна политическа опция, безапелационен е той.

Според него има риск битката на тълкования след края на Европредседателството да се слагат под подозрение въобще Европейски Съюз и метода му на действие.

За напрежението сред президент и държавно управление политологът сподели: " Големият залог е това напрежение да не прерасне в откровена институционална война, тъй като никой няма да завоюва от това ". Според него президентът има съображение за доста от рецензиите си във връзка с кабинета. 

Цялото изявление чуйте от звуковия файл. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР