Стабилно сме на 46 място от 167 държави в класацията

...
Стабилно сме на 46 място от 167 държави в класацията
Коментари Харесай

България стабилно държи позицията си на „демокрация с дефекти“

Стабилно сме на 46 място от 167 страни в класацията на „ Икономист интелиджънс юнит “. Интексът всяка година демонстрира равнището на демокрацията в международен мащаб. Тази година се регистрира, че световно се утежняват нещата. Вероятно в този момент някои ще надуят фанфарите и ще отчетата като огромен триумф, че България не е мръднала от мястото си, а дори имаме и късмет да се издигнем в класацията следващата година, откакто другите слизат на долу.
За единадесети път “The Economist Intelligence Unit “ (EIU) разгласява Индекса за народна власт. В световен мащаб се вижда че се е нараснало гражданското присъединяване в политиката, то нараства съвсем във всички райони на света. Макар и ясно разочаровани от формалните политически институции, популацията е трансформирало гнева в деяние и от данните се вижда, че то все по интензивно гласоподава и стачкува. Най-забележителният прогрес е в присъединяване на дамите. През последното десетилетие индикаторът се е подобрил повече от всеки различен. Това усъвършенстване обаче, се реализира в изискванията на утежняване на доверието в демокрацията, което се вижда от утежняването на множеството категории в показателя за 2018 година.

В отчета България е избрана като „ народна власт с недостатъци “ и е сложена на 46-то място от 167 страни. От останалите страни в Европейския съюз по-ниска оценка получават Полша – на 54-то място, Унгария – на 57-мо, Хърватия – на 60-то и Румъния – на 66-то място.

Преди да побързат някои политици да се зарадват, дано извърнат внимание на обстоятелството, че България изпреварва четири страни в Европейски Съюз по народна власт, само че като цяло качеството на народна власт у нас остава съвсем непроменено от 2006 година В такава позиция сме и през 2008 година

Оценките на „ Икономист интелиджънс юнит “ сочат, че през 2018 година няма смяна в положението на демокрацията в България по отношение на 2017 година Според класацията най-хубави са били индикаторите ни през 2015 година.

В огромна част от челните позиции на показателя стоят страни от Западна Европа, само че все пак при тях се следи спад на междинния коефициент на народна власт от 8,42 точки през 2015 година до 8,35 през 2018 година, като 10 точки е оптималната оценка.

Последни в световното класиране са Северна Корея с 1,01 точки, Сирия с 1,43 и Демократична Република Конго с 1,49 точки.

На първо място в класацията в световен мащаб е Норвегия с 9,89 точки, а след нея се подреждат Исландия с 9,58 точки, Швеция с 9,39 и Нова Зеландия с 9,26 точки. Те спадат към по този начин наречените цялостни демокрации.

Страните от Балканите също са напред в класацията. Като „ несъвършени демокрации “ се класират Гърция - 7,29 точки, България - 7,03, Сърбия - 6,41 и Румъния 6,38. Като „ хибриден режим “ са избрани Македония, която е с 5,87 точки и Турция, която е с 4,37.

Интересно е също по този начин да се означи, че Турция и Гърция не спадат към групата на източноевропейските страни, а са причислени към западноевропейските, където те са на последните позиции.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР