Стабилните монети са фундаментални за структурата на крипто пазарите като

...
Стабилните монети са фундаментални за структурата на крипто пазарите като
Коментари Харесай

Новият алткойн Ethena превзема крипто пространството – как да получим безплатни токени

Стабилните монети са фундаментални за структурата на крипто пазарите като цяло, защото те работят като хедж против волатилността на криптовалутите.

Макар и със относително елементарна идея, тези цифрови валути са неизменима част от портфолиото на всеки крипто вложител.

През годините станахме очевидци на какви ли опити за нововъведения в пространството на постоянните монети. От алгоритмични монети до такива, закрепени към цените на дадени първични материали.

Съвсем неотдавна обаче се появи и различен забавен план, който вкарва напълно нова идея на пазара. Ethena е протоколът, който за първи път предложи концепцията за така наречен “синтентичен $ ” със своите новаторски технологии, които поддържат постоянна стойност по отношение на $.

Ethena вкарва USDe, резистентен на цензура синтетичен $ с многостранни приложения, който има за цел да революционизира пространството на децентрализираните финанси (DeFi).

Протоколът притегли поддръжката и вложения от огромни имена в пространствто в това число Binance, Артър Хейс, Brevan Howard Digital, Dragonfly Capital и други.

Освен Binance Launchpool и airdrop събитието на плана, от CryptoDnes ви предоставяме опция да се сдобиете с 250 ENA токена посредством нашата лотария. Първите 125 регистрирани ще получат обезпечено по 2 токена всеки. За да участвате натиснете ТУК. 

Какво съставлява Ethena

Ethena е протокол, работещ върху блокчейна на Етериум, който предлага нова опция на обичайна банкова инфраструктура и вкарва световно наличен пестелив инструмент, деноминиран в долари, наименуван “интернет облигация ” (Internet Bond).

USDe, синтетичният $ на Ethena, обезпечава резистентност на цензура, мащабируемост и непоклатимост посредством делта хеджиране на обезпечението в Етериум .

Стабилността на обвързаността на USDe се поддържа посредством потребление на делта-хеджиращи деривати против обезпечения, държани от протокола.

Другата новаторска идея е тази на интернет облигацията, която съчетава доходността, генерирана от стейкнатия Етериум, и постъпленията от фючърсните пазарите. Тази облигация служи като деноминирана в долари спестовна алтернатива за потребителите в съвместими юрисдикции.

Регистрирай се на Binance в този момент, с цел да достъпиш Launchpool платформата

Интернет облигации

Интернет облигациите са новаторски финансов инструмент, който има за цел да разшири достъпа до капиталови благоприятни условия и да разпространява концепцията за спестявания. Тази облигация, която генерира висока рентабилност, е тясно обвързана с токена USDe и съчетава приходите от пазарите на деривати и стейкнат Етериум.

По създание Ethena разчита на стейкнатите ETH и пазара на деривати, с цел да поддържа стабилността на обвързаността на USDe с $, като в същото време служи като забележителен източник за генериране на рентабилност.

Интернет облигацията работи на правилото на извънборсовия сетълмент, като употребява централизирани източници на ликвидност, по-конкретно CEX, като в същото време поддържа протоколи за настойничество във веригата.

Когато заключвате LP (Liquidity Provider) токени и генерирате USDe, заключените LP токени се трансферират към снабдители на извънборсов сетълмент или попечители. Тези снабдители издават разписки, които могат да се употребяват на CEX за иницииране и затваряне на безсрочни шорт позиции в ETH.

Какво е USDe

USDe е в основата на протокола Ethena и играе основна роля в зареждането на екосистемата посредством генериране на рентабилност.

Като част от блокчейна на Етериум, USDe действа като ERC-20 токен. Позициониран като синтетичен $, USDe може да се похвали с мащабируемост, непоклатимост и резистентност против цензура, всекидневно свързвана с обичайните финанси (TradFi). С USDe плана цели да насърчи по-приобщаваща финансова система, разграничавайки я от обичайните постоянни монети.

Въпреки сходствата с обичайните постоянни монети от Ethena се разграничават от категоризирането на USDe като такива.

USDe е напълно гарантиран с ETH, като го употребява като подкрепящ актив. Въпреки присъщата волатилност на цената на ETH, която евентуално би могла да наруши обвързаността на USDe с $, Ethena Labs самодейно е въвела спомагателен механизъм за непоклатимост – делта хеджиране – за понижаване на сходни опасности.

Делта хеджиране

Както споменахме нагоре, за поддържането на обвързаността на USDe с щатския $ Ethena употребява така наречен делта хеджиране. За разлика от алгоритмичните способи, тази финансова тактика е стандартен метод в обичайните финанси (TradFi), включващ последователно хеджиране на съответни позиции за ръководство на рисковете.

Регистрирай се на Binance в този момент, с цел да достъпиш Launchpool платформата

В случая на USDe стейкнатите ETH служат като поръчителство. Внезапните спадове в цената на ETH обаче биха могли да изложат USDe на систематични опасности.

Ето за какво Ethena Labs вкара делта хеджиране, което включва заемане на къси позиции в ETH или деривати, основани на ETH. Тези къси позиции стават печеливши, в случай че цената на ETH се намали, което оказва помощ да се компенсира ерозията в цената на ETH и да се резервира обвързването.

Стратегията за делта хеджиране цели делта неутралитета, като подсигурява, че цената на портфейла на компанията остава постоянна макар незначителните съмнения в цената на ETH. Струва си да се означи, че интернет облигациите на Ethena също се възползват от тази тактика.

Емитирането на щатски долари зависи от потвърждаването на хеджирането, което подсигурява, че нито един щатски $ не влиза в обращение без съответно хеджиране.

Механизмът за делта хеджиране действа, както следва:

  • Непрекъснат мониторинг: Системите на Ethena поддържат делта неутралитет, като непрестанно следят и подреждат на опашка поръчките за основаване или изгаряне на токени, когато това е допустимо.
  • Синтетична цена: Отчитане на справедливата стойност на активите, като се вземат поради краткотрайните премии/отстъпки при безсрочната търговия.
  • Скорост на финансиране: Прогнозиране на бъдещата рентабилност и поправяне на синтетичната цена въз основа на настоящи и исторически проценти на финансиране и фючърсни награди.
  • Ограничения на риска: Балансиране на общата делта на системата и поддържане на равнищата на експозиция в сходство с каузи на местата на търговия в общия открит интерес. Позицията на всяко място на търговия би трябвало да се придържа към процентното ограничаване на открития интерес.
  • Стратегия за осъществяване: Делтата се извършва напълно или отчасти разпределена сред обвързваните тържища, като се регистрира пазарното влияние за висококачествено осъществяване. Агрегираният указател на поръчките със синтетични ценови обезщетения улеснява идентифицирането и насочването на ликвидността.
  • Съобразяване със закъснението: При набиране на ликвидност от няколко места за търговия се регистрират закъсненията сред системите на Ethena и мястото за търговия. Поръчките се изпращат по едно и също време, като по този метод се усъвършенства осъществяването.

Ethena шардове

Ethena шардовете (Shards) не трябва да се бърка с концепцията “шардин ”, ориентирана към възстановяване на мащабируемостта на блокчейн. Вместо това тя е съставен елемент на акцията Shard на Ethena, предопределена да предизвиква ангажираността и присъединяване на общността. Мислете за нея като за стратегия за награди за присъединяване в действия в границите на протокола Ethena.

Шардовете служат като точки, които се присъждат на потребителите при осъществяването на съответни задания. Тези шардове обаче съставляват разнообразни стадии на развиване в екосистемата на Ethena, всеки от които се назовава ера. По този метод шардовете са част от многоепохалната рамка на Ethena, която, за разлика от механически аспекти като USDe и делта хеджирането, дава приоритет на развиването и ангажираността на общността.

Мащабируемост

USDe поддържа съответствие на поръчителство 1:1, което го отличава от доста други DeFi постоянни монети, които постоянно изискват свръхобезпечение. Този метод го изравнява с одобрени постоянни монети като USDT и USDC, известни със своята мащабируемост.

Прилагайки тактиката за делта неутралитет, Ethena интензивно се включва във фючърсните пазари на ETH, предвиждайки техния напредък дружно с USDe. Очакваното нарастване на открития интерес към ETH като дял от пазарната капитализация демонстрира обещаваща траектория, подхранвана от деривативни артикули, разрастващи се към паричните потоци от стейкинг на ETH.

Регистрирай се на Binance в този момент, с цел да достъпиш Launchpool платформата

Миналите бичи цикли са били очевидци на незабравим напредък на пазарите на деривати, подтикван от ескалиращите условия за ливъридж. Например, от края на 2020 година до началото на 2021 година откритият интерес към ETH набъбна от $1 милиард до $7 милиарда.

Според разбор на Chaos Labs, учреден на исторически данни за открития интерес към ETH и пазарната капитализация, откритият интерес нормално се трансформира сред 1.2% и 1.45% за всеки 1% смяна в пазарната капитализация на ETH. Това схващане дава информация за прогнозите за размера на пазара на безсрочни фючърси върху ETH, които зависят от разнообразни нараствания на цената на ETH.

Ethena изследва опцията да включм активи като необработени ETH или BTC в базата за обезпечения, с цел да улесни мащабируемостта на USDe и да притегли по-широка публика, като в същото време поддържа привлекателна рентабилност.

Въпреки че BTC по своята същина не обезпечава рентабилност като стейкнатите ETH (stETH), той дава опция на Ethena да получи достъп до над $20 милиарда в отворен интерес, осигурявайки забележителна платформа за мащабируемост.

Цялата информация за плана Ethena можете да откриете ТУК .

Airdrop на ENA

Ethena Labs се приготвя да раздаде 750 милиона от своите ENA токени на 2 април.

Въпросният airdrop ще съставлява 5% от общото предложение на 15 милиарда токена ENA.

Токените ще отидат при потребителите, които имат синтетичния $ USDе.

За да участвате в airdrop събитието на Ethena, посетете страницата на плана .

Отделно от своя airdrop, Ethena дава опция на потребителите  да се снабдят с ENA токени посредством тяхната Binance Launchpool акция.

Регистрирай се на Binance в този момент, с цел да достъпиш Launchpool платформата

Какво е Binance Launchpool

Binance Launchpool е платформа на крипто борсата Binance, която разрешава на потребителите да стейкват (залагат) своите криптоактиви като BNB или други монети, с цел да печелят нови токени от нови планове.

Това е метод потребителите да вземат участие в ранните стадии на нов план и да печелят награди. Потребителите заключват активите си за избран интервал от време, а в подмяна печелят нови токени от започващия план.

Ethena (ENA) на Binance Launchcpool

Binance ще показа токена на Ethena (ENA) на своята Launchpool платформа, като интервала на фарминг ще стартира на 30.04.2024 в 02:00 (българско време) за интервал от 3 дни .

BNB токените на всеки консуматор на борсата, които са стейкнати на заключени артикули на Binance Earn (без значение от периода) вземат участие автоматизирано и получават награди от Launchpool като в това време си натрупат общоприетата рента от стейкинга на BNB . За пула с FDUSD би трябвало ръчно да се ангажират постоянните монети в Launchpool-а.

  • Максимално предложение на токени: 15,000,000,000 ENA
  • Награди за токени в Launchpool: 300,000,000 ENA, което съставлява 2% от оптималното предложение на токени.

Особено внимание заслужава първичното предложение на ENA в обращение, което е 1,425,000,000 ENA – или 9.5% от оптималното предложение на токени.

Как да се сдобия с ENA токени посредством Binance Launchpool

  • Натиснете върху ТОЗИ линк.
  • Създайте своя профил в Binance и преминете през KYC инспекцията.
  • За десктоп версия, навигирайте своя профил и натиснете бутона “ MORE ” и след това “ Launchpad & Launchpool ”.

За мобилна версия отидете в секцията “

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР