Сряда бе необичаен работен ден по средата на майските празници,

...
Коментари Харесай

Вечерни новини: Избори на 11 юли, от първи юни рецептите стават само дигитални

Сряда бе необикновен работен ден по средата на майските празници, кондензиран с политически събития, в центъра на които бе президентът. Резултатът е, че България върви към нови избори на 11 юли, а актуалният парламент ще остане в историята като най-кратко просъществувалият в българската история.

В същото време, президентът Румен Радев предвижда конституционна рецесия, в случай че и идващите избори не доведат до сформиране на постоянно държавно управление.

Междувременно в Народното събрание не събра болшинство предлагането на Има Такъв Народ партийната дотация да падне на 1 лев на получен глас на последните избори. От присъстващите депутати 86 души гласоподаваха срещу, 76 поддържаха предлагането, а шестима се въздържаха, като по този начин партийната дотация остава 8 лв. на глас.

В предизборна популистка еуфория, партиите на първо четене съвсем единомислещо гласоподаваха предложение на Българска социалистическа партия за повдигане на пенсиите, което за половин година би коствало над 1 милиарда лева Малко утешение за финансовото здраве на страната е, че няма време за второ четене. Но един път подкрепили го, партиите мъчно ще обяснят за какво в идващ парламент биха го отхвърлили.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ Парламентът се разпуска на 11 май, изборите ще са на 11 юли, президентът Радев се притеснява от конституционна рецесия Президентът Румен Радев връчи третия мандат за сформиране на държавно управление на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, а тя предстоящо върна мандата, както беше оповестено авансово. " Новите политически субекти заявиха, че не биха подкрепили наше държавно управление, даже експертно и нямаме справедлива опция да съставим кабинет ", съобщи Нинова. Какво следва от това:

Окончателно завърши опцията за по-продължителен живот на 45-ото Народно заседание. Следващата седмица президентът ще издаде по едно и също време укази за разформироване на Народното събрание, за назначение на служебно държавно управление и за насрочване на нови избори в двумесечен период от датата на преустановяване на пълномощията на Народно събрание. " В тази обстановка се обрисува изборите да бъдат на 11 юли ", разгласи Радев. На същата дата, на която ще бъде разхлабен Народното събрание, президентът ще издаде и декрет за назначение на новата Централна изборна комисия (ЦИК), която ще проработи незабавно за подготовка и осъществяване на изборите. В сряда следобяд Радев организира съвещания с парламентарните партии и обединения за членове на новата комисия въз основа на показаните му от партиите кандидатури съгласно пропорционалните партийни квоти. От 15 кандидатури, препоръчани от партиите, единствено пет не са членове на сегашната ЦИК, разликата е единствено в справедливото посланичество на всички парламентарни партии. За ръководител остана единственият претендент Красимир Ципов, препоръчан от ГЕРБ, макар мощните обструкции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР