Сроковете за избора на Висшия съдебен съвет може да се

...
Сроковете за избора на Висшия съдебен съвет може да се
Коментари Харесай

Реформата на ВСС и прокуратурата ще зависи от гласовете на ГЕРБ и ДПС

Сроковете за избора на Висшия правосъден съвет може да се трансформират, с цел да има задоволително време за структурна смяна преди излъчването на новите членове от парламентарната квота. Това разяснява Христо Иванов пред Българска национална телевизия по отношение на времевия небосвод на правосъдната промяна. 

Той се разгласи срещу апелите за бързо разформироване на настоящия Висш съдебен съвет като крачка към промяната на Иван Гешев като основен прокурор, тъй като това може да блокира системата. 

Причината за това е, че изборът на нови членове на Висш съдебен съвет би трябвало да се направи с гласовете на 2/3 от всички народни представители, които надвишават броя на депутатите от обединението. 

Иванов предложи още съставянето на конституционна комисия, която да стартира да разисква предложенията за промени и да търси поддръжка от всички партии за " действителен рестарт на правосъдната власт "  - в това число от ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Той цитира по-ранни позиции на двете партии, които са в поддръжка на структурна смяна на Висш съдебен съвет в сходство с външните рекомендации. 

" Ако двете обединения имат обикновена отговорност пред публичния интерес и пред личните си задължения... Това е политически изпит за тези хора - дали ще осъзнаят отговорността си като жители да отпушим тази тематика, още повече - те са се заели с това, или ще продължат да са в плен на своите зависимости пред статуквото. Това е изпит пред историята на България. Ако не можем да създадем този рестарт, това ще е тежко задълбочаване на рецесията на българската държавност - нови наказания по " Магнитски ", нови сериозни отчети, липса на вероятност за Шенген и ограничение на вероятността за еврозоната,  поставяне под подозрение на опцията на България да усвоява еврофондове ", сподели той. 

Иванов уточни период от не повече от 10 месеца, в които чака Иван Гешев да се отдръпна като основен прокурор или да бъде отхвърлен дисциплинарно от " реформаторско болшинство " в новия Висш правосъден съвет. 

Христо Иванов ще изиска да оглави партията още веднъж, в случай че му бъде гласувано доверие - макар че към този момент подаде оставка поради слабия избирателен резултат след 14 ноември 2021. 

 

" Аз не съм се кандидатирал, само че получих доста номинации от нашите локални организации. Очевидно има доверие и в случай че бъда определен, няма да откажа. Подадох оставка, тъй като това беше късмет партията да потърси ново начало. Ако се вземе решение да ми се гласоподава доверие за още един мандат, аз няма да тичам от отговорност ", сподели той. 

 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР