Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число

...
Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число
Коментари Харесай

Безработните дължат месечно по 22 40 лв за здравни вноски

Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, идващ месеца, за който се отнасят

От 1 януари 2019 година хората, които сами внасят наложителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се обезпечават от страната и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за обществено обезпечаване, дължат месечно по 22,40 лв., припомнят от Национална агенция за приходите. Със Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2019 година от 1 януари 2019 година е избран нов размер на минималния месечен застрахователен приход - 560 лева и на оптималния месечен застрахователен приход - 3000 лева Според Закона за здравното обезпечаване, неосигурените на друго съображение се обезпечават върху приход, не по-малък от половината от минималния месечен размер на осигурителния приход за самоосигуряващите се лица. Тоест за тях здравноосигурителната вноска се пресмята в размер на 8% върху не по-малко от 280 лева и не повече от 3000 лева месечно.

От Национална агенция за приходите припомнят, че срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, идващ месеца, за който се отнасят. Здравната вноска за месец януари 2019 година би трябвало да се внесе най-късно до 25 февруари 2019 година

От Национална агенция за приходите припомнят също, че всички, за които поражда обвързване сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в Национална агенция за приходите декларация Образец 7. Тя се подава в офиса на организацията по непрекъснат адрес, в период до 25-то число на месеца, идващ месеца, за който е зародило задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски. Тоест, в случай че от 1 януари 2019 година би трябвало сами да внасяте здравноосигурителни вноски, то следва да подадете декларация Образец 7 до 25 февруари. Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лв..

Здравноосигурителните права на жителите, които се обезпечават за своя сметка, се прекъсват, в случай че не са импортирани повече от три дължими месечни вноски за интервал от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предшестващ месеца, в който лицето потърси здравна помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Здравноосигурителните права на жителите, които са с прекратени здравноосигурителни права се възвръщат, при изискване, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца. Правата се възвръщат от датата на възнаграждение на всички дължими здравноосигурителни вноски за този интервал.

Гражданите могат да създадат информация за здравноосигурителния си статус, както и да ревизират интервалите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, посредством електронната услуга на Национална агенция за приходите на www.nap.bg. Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да създадат и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски диалог от цялата страна. Услугата е автоматизирана и изисква единствено въвеждане на ЕГН посредством клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени наложителните здравноосигурителни вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа дневно.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР