Срокът за стартиране на програмата за саниране на частни жилищни

...
Срокът за стартиране на програмата за саниране на частни жилищни
Коментари Харесай

Хаос около санирането на блокове с европари

Срокът за пускане на програмата за саниране на частни жилищни блокове с 1.4 милиарда лв. по Плана за възобновяване и резистентност продължава да се отсрочва. Все още няма изясненост по насоките за кандидатстване, а нормативните документи не са оповестени.

Засега е несъмнено, че крайният период за кандидатстване остава неизменен - 31 март 2023 година за 100% финансиране на санирането и до края на идната година - за 80%.

От санирането на частни жилищни здания ще могат да се възползват само огромни панелни блокове с над 72 жилища в тях, тъй като те ще имат шанса да съберат оптималния брой от 140 точки. Това стана ясно от чуването на служебния министър на районното развиване арх. Иван Шишков пред парламентарната енергийна комисия в сряда.

Старите тухлени кооперации на по 3-4 етажа с към 30 жилището в тях, строени през 50-те и 60-те години на предишния век, още веднъж остават без късмет за финансиране.

Служебният районен министър арх. Шишков обеща програмата да започва " до десетина дни ". Това значи, че ще бъде отворена за кандидатстване на 28 ноември.

И до момента в който стартът непрестанно се отсрочва, крайните периоди на програмата остават закрепени: 31 март 2023 година за 100% грант и до края на 2023 година - за 80% грант и 20% самоучастие от етажната благосъстоятелност.

Тези периоди не се трансформират, тъй като България е поела подобен ангажимент пред Европейската комисия по Плана за възобновяване и резистентност.

Така на практика етажната благосъстоятелност, компаниите за енергийно проучване и общините ще са притиснати за 4 месеца да смогнат с няколко разнообразни действия и то с организирането на публични поръчки, до момента в който държавните служители към този момент година не могат да напишат документите.

Все още не е оповестен окончателният вид на насоките, по които ще се кандидатства. 

Не е обнародвана и Наредбата за техническите условия към енергийните характерности на постройките.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР