Срокът за обявяване на кандидати за нов ръководител на Международния

...
Срокът за обявяване на кандидати за нов ръководител на Международния
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева е на финала за лидер на МВФ без конкурент

Срокът за оповестяване на претенденти за нов началник на Международния валутен фонд изтече в събота и Кристалина Георгиева - номинацията на Европейския съюз, остава единственият кандидат за правоприемник на Кристин Лагард, която напуща поста на 12 септември.

Два източника на " Ройтерс " споделиха късно в събота, че се обрисува да е единственото обсъждано име. Но представител на МВФ сподели пред организацията, че секретариатът на фонда ще разгласи претендентите, откакто те потвърдят желанието си да се състезават за поста. Това значи, че въпреки всичко може да е имало и секрети претенденти, които са се отказали, само че в никакъв случай няма да научим имената им.

Ден по-рано Бордът на шефовете на МВФ утвърди анулацията на признатите през 1951 година ограничавания върху възрастта, на която може да е претендент за ръководещ шеф и след която не може да заема тази позиция. Между 21 август и 4 септември се организира гласуването по предложение на Изпълнителния съвет, за което се събраха нужното нормално болшинство на шефовете, представляващи две трети от правата за гласоподаване.

Кои други имена се появиха

Вече тече срокът, който управлението на фонда си сложи за избиране на нов шеф - 4 октомври, две седмици преди годишната среща на МВФ и Световната банка. Процедурата планува сортиране на не повече от трима претенденти, предлагането им за чувания от Изпълнителния съвет и гласоподаване. Изборът обичайно става с консенсус. Но различен кандидат по този начин и не се появи и в случай че не се случи нещо неповторимо в историята на МВФ като отменяне кандидатурата на Кристалина Георгиева, ще бъда съхранено неписаното предписание отпред да е представител на Европа.

Не че нямаше изказвания за други евентуални кандидати. Лондон, да вземем за пример, до последно не отхвърли изявленията, че лобира, в това число персонално пред президента Доналд Тръмп, за някогашния финансов министър Джордж Озбърн , даже откакто Европейски Съюз, на който страната към момента е член, направи своя избор. " Файненшъл таймс " заяви едвам в края на периода за номинации, че няма да има английска кандидатура, а " Ройтерс " допълви, че Лондън застава зад Кристалина Георгиева. Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор сподели, че държавното управление му ще поддържа Агустин Карстенс , който управлява Банката за интернационалните разплащания. Мексиканският икономист бе конкурент на Кристин Лагард през 2011 година за най-високия пост в МВФ. Американската организация Bretton Woods Project, която следи активността на фонда, съобщаваше за други имена като колумбийския икономист Хосе Антонио Окампо . Член на борда на централната банка на Колумбия, някогашен финансов министър на страната и почитан чиновник на Организация на обединените нации, той показа наскоро проект за реформиране на МВФ. Подкрепа със публикации във " Файненшъл таймс " бе изказана за Тарман Шанмугаратнам (ръководител на съвета за валутна политика в Сингапур и някогашен ръководител на валутния и финансов комитет на МВФ) и индонезиеца Сри Малиани Индравати .

В гласуването вземат участие 24 представители, като те не са национални, а на притежателите на права за гласоподаване. Развитите страни имат повече такива права, а с дял от съвсем 17% Съединени американски щати имат на практика право на несъгласие. Досега Вашингтон не се е изказвал за или срещу кандидатурата на Кристалина Георгиева. Но като дълготраен чиновник на Световната банка и сегашен общоприет секретар (вторият по значимост пост) в тази интернационална институция, тя е задоволително позната там. Но с президент като Доналд Тръмп, който е податлив към изненади и остри нападки, отправяни в най-вече в обществените мрежи, българката не може да е спокойна, до момента в който гласуването не мине сполучливо за нея.

Тя към този момент е в акция

Една от въпросителните, които няма по какъв начин да изчезнат от кандидатурата ѝ, е че тя има репутацията на управител на интернационална организация от международна големина и е представяна като икономист, само че за началник на МВФ се чака повече да схваща от финансовия и банков бранш.

Тя към този момент е в акция за събиране на поддръжка и чуване какво чакат разнообразни страни и региони от нея в първия й мандат. Георгиева бе тази седмиза в Египет и имаше срещи в България с премиера, външния министър и шефа на централната банка. За срещите в София разгласи самата тя с признателност за българската поддръжка, само че нито една от трите институции не популяризира известие.
Тя не е възприемана като представител на България, а и ръководещите напълно сдържано е поддържаха и поздравиха, чак откакто към този момент бе определена за номинацията на Европейски Съюз. Прцесът за асортимент на този претендент постоянно е конфиденциален, само че медиите на Запад седмици наред пишеха, че Георгиева е индивидът на Франция. В последна сметка Париж съумя да я наложи, само че в различие Германия и с минимална преднина при крайното гласоподаване.

Върху Кристалина Геортиева към този момент се стоварват рецензии от разрастващи се страни, от университетските среди и цивилен организации, означи " Вашингтон пост ". Причината е, че те харесват датиращото още от 1944 година " джентълменско " предписание постът да се поставя на европеец, както и че МВФ прекомерно дълго работи по-скоро като медиатор на страните кредитори, вместо да работи за по-ефективни и гъвкави политики към всяка нуждаеща се от помощ страна. Неведнъж се е чувало неодобрение, че фондът демонстрира двойни стандарти и някои страни получават особено отношение поради това, че управлението на фонда се избира от богатите страни, където има избрани цели.

Ако това продължи и при българката, резултатът ще е намаляващо търсене на помощта и въздействие на фонда, добавя " Вашингтон пост ".
През 2010 година имаше съглашение на Г-20 за разширение представителството на зараждащите стопански системи в управлението на МВФ. Миналата година комисия от " старейшини ", формирана още веднъж от Г-20, предложи " открит, транспарантен и учреден на достижения " развой за избор на ръководещ шеф на фонда. Но групата не реализира единодушие да предложи основна смяна - унищожаване на преференциите по географски регион. Също през 2018 година самостоятелна оценка на ръководството на МВФ стигна до умозаключение, че съгласно страните членки процесът за запълване на най-високия пост " не е задоволително транспарантна и основаваща се на качествата на претендентите, както и е прекомерно лимитирана от националните фактори ".

Нужда от нова визия за МВФ

Европейците имат проблем и с репутацията, което се отразява и на МВФ. Родриго Рато, някогашният испански министър, е в пандиза поради корист със средства. Наследникът му Доминик Строс-Кан подаде оставка поради скандал с обвинявания в полови похищения, а след него Кристин Лагард получи през 2016 година присъда за административна немарливост до момента в който бе финансов министър на Франция.

От Кристалина Георгиева се чака да възвърне репутацията на ръководещия шеф, да има съответстваща на актуалните световни действителности визия за задачата на фонда, която ловко да прокарва и сполучливо да посредничи сред политическите водачи по света. Основен детайл в нея би трябвало да е престижът на МВФ като медиатор и съдия в комплицирани финансови и стопански разногласия за взимане на мъчителни решения.

Това ще се случва в сянката на задаваща се нова международна икономическа криза и опозиция против глобализацията. Натрупаните задължения са на рекордно ниво, придвижването на финансовите потоци е несигурно, всички приказват за незабавна потребност от вложения в климатични политики, само че те са релативно дребни, а комерсиалната война САЩ-Китай, както и несигурността към Брекзит без съглашение донасят още напрежение.

Кристалина Георгиева ще би трябвало да внимава и с деликатни въпроси като ролята на фонда в рецесията в еврозоната, както и за какво бе прахосан отпуснатият едвам предходната година максимален заем историята на МВФ - съвсем 60 милиарда $ (повечето от които към този момент преведени), за помощ на Аржентина, още веднъж оказала се в неспособност да обслужва задълженията си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР