Срокът за действието на споразумението за износ на зърно от

...
Срокът за действието на споразумението за износ на зърно от
Коментари Харесай

Турският президент обяви удължаване на зърнената сделка

Срокът за действието на съглашението за експорт на зърно от Украйна през Черно море, който трябваше да изтече в неделя, е продължен. Това разгласи в събота турският президент Реджеп Тайип Ердоган, представен от Anadolu agency.

" В резултат на договарянията ни с двете страни, осигурихме удължение на интервала на съглашението, изтичащ на 19 март ", сподели Ердоган на по време на гала във вилаета Чанаккале.

Ердоган благодари на Русия, Украйна и на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш за напъните им удължаването на зърнената договорка.
 Турция ще убеждава Русия за удължение на зърнената договорка със 120 дни
Турция ще убеждава Русия за удължение на зърнената договорка със 120 дни

Анкара се надява на позитивен резултат

" Това съглашение, което досега обезпечи превозването на 25 милиона тона зърно на международните пазари с повече от 800 кораба, е от жизненоважно значение за стабилността на световните хранителни доставки ", разяснява той.

Същевременно украинският министър на инфраструктурата Александър Кубраков заяви, че договорката се удължава със 120 дни. " Благодарен съм на Антониу Гутериш, президента Ердоган, министър Хулуси Акар и всички наши сътрудници за придържането към доковореностите ", написа той в Twitter.

беше реализирана с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция през юли предходната година и към този момент беше удължена един път - през ноември. Тя разреши експорт на зърно от три украински пристанища.
 Разнобой за зърнената договорка: Украйна я удължава със 120 дни, Русия - с 60 Обновена
Разнобой за зърнената договорка: Украйна я удължава със 120 дни, Русия - с 60

Москва проявявала " жест на благосклонност ", само че Украйна не е доволна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР