Срокът на доброволния документът е 3 години, отнемат го при

...
Срокът на доброволния документът е 3 години, отнемат го при
Коментари Харесай

Добрите хотели с етикет за качество

Срокът на доброволния документът е 3 години, лишават го при нарушавания

Нов етикет за качество ще дефинира кои туроператори и хотели са отличниците в бранша. Документът няма да е наложителен, само че компаниите, които желаят да го получат, ще би трябвало да дават отговор на редица критерии, които ще бъдат избрани от Министерство на туризма. Това е записано в план за смяна в Закона за туризма, квалифициран от министерството. Сертификатът ще се издава за период от 3 година и ще дава редица преимущества на притежателите му.

Ресорното ведомство ще изготвя азбучник с притежателите на доброволния документ и ще ги популяризира. За тях ще има и други преимущества. Какви ще са те, както и критериите по издаването му, ще се дефинират в разпоредба. За кандидатстване за етикета ще се заплаща такса, като тя ще се дефинира от кабинета след предложение от страна на отрасловото министерство. Етикетът за качество ще се лишава при открити нарушавания по време на наложителната годишна инспекция от страна на специалистите в туристическото ведомство.

С измененията към закона се основава контролно звено към Министерство на туризма за инспекции на компаниите в бранша. Ресорното ведомство ще може да затваря обекти, вместо единствено да алармира за проблеми Комисията за отбрана на потребителите и да чака дейности от тяхна страна. Със закона се вкарва и неповторим идентификационен код на местата за настаняване, който ще съдържа данни за имотния и кадастралния указател и лицата, извършващи активност в обекта.

Освен това се планува основаването на три вида национални туристически сдружения – продуктови, браншови и професионални. За да е представителна организацията би трябвало да сплотява най-малко една трета от всички сдружения от съответния тип. Ако сдружението е едно от тип, то автоматизирано става национално, а в случай че са две – представителният статут получава организацията с повече членове.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР