Сривът на Silicon Valley Bank изглежда има ограничено въздействие върху

...
Сривът на Silicon Valley Bank изглежда има ограничено въздействие върху
Коментари Харесай

Сривът на Silicon Valley Bank има ”ограничено” въздействие върху ЕС

Сривът на Silicon Valley Bank наподобява има " лимитирано " влияние върху Европейския съюз, само че управляващите би трябвало да останат " нащрек " за трагичната сага, която се развива на интернационалните пазари, съобщи европейският комисар по финансовите услуги Мейрад Макгинес.

" Следим деликатно обстановката в Съединени американски щати ", съобщи Макгинес пред Европейския парламент.

" Прякото влияние върху Европейския съюз наподобява е лимитирано, само че би трябвало да се замислим дали има поучения, които да бъдат извлечени за банковия бранш на Европейския съюз. "

Макгинес обаче предизвести за заплахите, които крие настойчиво високата инфлация, която кара централните банки по света да покачват лихвените проценти с извънредно нападателни темпове.

" Трябва да останем нащрек за тази нова среда. По-високата инфлация и повишението на лихвените проценти съставляват разнообразни провокации за финансовата непоклатимост ", цитира думите ѝ Евронюз.

" Проблемът с неосъществените загуби от облигационния портфейл на Silicon Valley Bank е образец за това. "

Коментарите ѝ идват в миг, когато акциите на европейските банки пострадаха от разтърсвания и спаднаха с до 10%, което е отражение на възходящата паника измежду вложителите след банкрута на двете средноголеми американски банки - Silicon Valley Bank и Signature Bank.

Засегнати бяха Société Générale и BNP Paribas във Франция, Deutsche Bank в Германия и Barclays в Обединеното кралство. Най-силно от разтърсванията на пазара беше наранена Credit Suisse, като акциите ѝ се сринаха до рекордно ниски равнища по време на търговията.

Във вторник инспекторът на банката PwC съобщи, че е открил " основни недостатъци " във вътрешния надзор - оценка, която накара Саудитската национална банка, най-големият акционер на швейцарската банка, да изключи опцията за спомагателна финансова помощ за затруднената конструкция.

" Отговорът е изрично не ", съобщи пред телевизия " Блумбърг " Амар Абдул Уехд Ал Худайри, ръководител на Саудитската национална банка.

" Сега притежаваме 9,8% от банката. Ако надхвърлим 10%, ще стартират да работят всевъзможни нови правила, без значение дали става въпрос за нашия регулатор, европейския или швейцарския, а ние не сме склонни да влизаме в нов регулаторен режим. "

Думите имаха неотложен резултат върху акциите на Credit Suisse, която е втората по величина банка в Швейцария, и провокираха верижен резултат върху други европейски банки.

Комисар Макгинес се опита да успокои жителите по време на обръщението си към евродепутатите в Страсбург, като съобщи, че банковата система на Европейски Съюз е " като цяло в положително положение ", откакто е натрупала резистентност след финансовия срив през 2008 година

Макар да похвали американските управляващи за това, че са подхванали " бързи и решителни " дейности за преодоляване на срутва на SVB, Макгинес акцентира, че законодателството оттатък Атлантическия океан се разграничава, а американските банки се подчиняват на " по-леки " правила за ликвидност спрямо европейските си сътрудници.

Тя означи също, че индивид като Silicon Valley Bank, която в края на 2022 година е имала активи за над 200 милиарда $, би се смятала за " огромна банка " съгласно стандартите на Европейски Съюз.

" SiliconValley Bank има доста лимитирано наличие в Европейския съюз и ние сме в контакт със съответните надзорни органи ", сподели Макгинес, визирайки Германия, Дания и Швеция.

" Ситуацията към момента се разпростира и в нея има доста особености ", означи тя. " Няма непосредствени паралели с банките в Европейски Съюз ".

Макгинес прикани законодателите да извлекат поучения от събитията от тази седмица и да ги слагат в подтекста на по-широките промени, които настъпват във финансовия бранш вследствие на нахлуването на Русия в Украйна, енергийната рецесия, възходящата инфлация и по-високите лихвени проценти.

" Всичко това удостоверява, че се нуждаем от ефикасен инструментариум за ръководство на рецесии в банковия бранш, с цел да защитим доверието на вложителите, финансовата непоклатимост и данъкоплатците ", съобщи комисарят.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР