Сривът на пчелната популация е по-стара пандемия от Covid-19, според

...
Сривът на пчелната популация е по-стара пандемия от Covid-19, според
Коментари Харесай

Как IoT и AI помагат за спасяването на пчелите


Сривът на пчелната популация е „ по-стара пандемия ” от Covid-19, съгласно анализатори
(снимка: CC0 Public Domain)

Защо намаляването на пчелната популация по света е рисково за планетата и за човечеството – надали е нужно да се изяснява, само че въпросът какво да се направи до момента не е намерил своя отговор. Анализаторите от SAS Institute неотдавна прив лякоха вниманието на учените и на пчеларите, като подчертаха, че актуалните технологии като интернета на нещата и изкуствения разсъдък могат да оказват помощ на пчелите.

Пчелите са най-важният опрашител на хранителни култури в света. Около 35 % от питателните култури в света зависят от опрашването, което е дело точно на пчелите. Вече доста известно по света е така наречен мобилно пчеларство, което е точно услуга по опрашване на аграрни насаждения. Но намаляването на броя на пчелите безпокои и пчеларите, и земеделците.

По време на взрива на пандемията Covid-19 от SAS Institute си разрешиха да нарекат срутва на пчелната популация „ по-стара пандемия ”. Но, съгласно SAS, актуалните сензорни и аналитични технологии могат да ни оказват помощ да спасим пчелите.

Има редица способи за следене на здравето на кошерите с методите на интернет на нещата (IoT) и изкуствения разсъдък. Сензори и сензори в кошерите могат да излъчват данни, които да се проучват и употребяват за схващане на протичащото се в кошерите. Това може да помогне на пчеларите да схванат по кое време и каква помощ е нужна на пчелите. Данните от кошерите се изпращат в „ облака ”, с цел да стане допустимо непрестанно премерване на четири характерни индикатора.

Тегло

Сензори, вградени в кошерите, могат да мерят дали кошерите натрупват тегло – а това е показателно както за натрупването на мед, по този начин и за разрастването на самото пчелно семейство. Накратко, тежестта е знак за благосъстоянието на пчелното семейство. Ако сензорът демонстрира загуба на тегло в даден кошер, пчеларят има мотив да ревизира какво се случва вътре.

Температура и мокрота

Идеалният климат вътре в кошера е от сериозно значение за благосъстоянието на пчелата-майка, за снасянето на яйца и за развъждането на пчелите-бебета, както и за оцеляването на фамилията през зимата. Пчелите контролират температурата и влажността на кошера посредством напредването си, посредством вентилиране на въздуха благодарение на крилата си. Вътрешни датчици могат да събират данни за температурата и влажността, да ги проучват и да рапортуват на пчеларя за съмненията.

Акустика

„ Жуженето на пчелите приказва за тяхното здраве, стрес, вероятно роево въодушевление, положението на майката. Според SAS, кошерите могат да се следят непрестанно посредством аудио данни и могат да се приложат модели за машинно самообразование, с цел да се „ слуша ” за аномалии. Тези аудиозаписи оказват помощ да се илюстрира разликата сред здрав кошер и заплашен кошер.

Летене

„ Летенето на пчелите в и отвън кошера е показателно за тяхната активност – за събирането на храна, за интензивността и така нататък Накратко, летенето е показателно до каква степен кошерът е здрав. Прилагането на технологии за компютърно зрение за наблюдаване на летенето на пчелите оказва помощ на пчеларите да схванат по кое време кошерът е благополучен и дали не е в неволя.

„ Страстта ни към нововъведенията и устойчивостта ни оказа помощ да намерим софтуерни решения, с цел да можем да разбираме по-добре здравето на кошерите ”, споделя Сара Майърс, маркетинг управител на компанията за агро-технологии. Тя самата е буен пчелар от години.

„ Вълнуващо е за мен да работя с група откриватели на данни, които желаят да намерят нови способи да поддържат сериозните световни старания за избавяне на пчелите ”, споделя Майърс.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР