Срив в продажбите на коли втора ръка. Автокъщите в страната

...
Срив в продажбите на коли втора ръка. Автокъщите в страната
Коментари Харесай

Автокъщите в страната са препълнени с употребявани автомобили, може да има фалити

Срив в продажбите на коли втора употреба. Автокъщите в страната са претъпкани с използвани коли, а вносът на остарели коли от Западна Европа – продължава да пораства.

Търговците се оплакват, че вносът и продажбата на използвани коли са в сериозен застой и не изключват банкрути в сектора. Потвърждават го и данните на КАТ: от началото на годината с над 9 % са намалели регистрациите на коли с пробег.

От началото на годината - съвсем 5000 по-малко използвани коли - нов импорт -  са купени у нас спрямо първите три месеца на 2018 г.  Автокъщите в страната са претъпкани с използвани коли, които отлежават на паркингите с месеци. Спадът, който търговците регистрират е сред 10 и 60 %.

Ще лимитират ли вноса на коли втора употреба поради екоизисквания?

Според търговците, спадът идва  преди всичко, поради по-скъпата първична регистрация на колите. И второ – поради психозата измежду водачите след възбраната на коли на дизел в някои западноевропейски градове, оповестява Нова тв.

Първият сериозен удар по сектора е бил преди 12 години – при влизането ни в Европейски Съюз, когато търговците продавали на загуба поради свръхпредлагане. Сега още веднъж – някои от автокъщите работили на ръба. В момента 9 от 10 коли на пътя са втора употреба.  

От сектора регистрират и друга причина за по-малкото продажби – свръхконкуренцията сред обособените търговци. Нелоялната конкуренция също пречила на продажбите. Ако някои от автокъщите не устоят на този ценови напън, не се изключват и банкрути.

Пренасищането на пазара стартира още от автокъщите в Западна Европа. Там сега залежават десетки хиляди дизелови коли, чиято цена стремително пада. И в случай че преди половин година случаен автомобил щеше да коства 28 000 евро, в този момент не може да бъде продаден и на 21 000 евро, оплакват се търговците във Франция. И, в случай че през 2010 година – 70 % от всички движещи се коли в страната са били дизелови, то през днешния ден този % е едвам 34. Колите – импорт от Франция, също били относително добре поддържани, поради прецизните механически прегледи там.

Ако някои от автокъщите не устоят на този ценови напън, не се изключват и банкрути.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР