Срещу западната цивилизация. Молдова вече щеше да е анексирана като

...
Срещу западната цивилизация. Молдова вече щеше да е анексирана като
Коментари Харесай

Докато пиете шампанско си спомнете за украинците, които се бият за Европа. Някога за нея се би Аеций срещу...

Срещу западната цивилизация. Молдова към този момент щеше да е анексирана като територия от някогашния Съюз на съветските социалистически републики. И други мрачни неща щяха да са факт.

 

Но украинците не се предават. Те се борят се за родината, както биха споделили Сергей Бондарчук и Василий Шукшин, основали в миналото филм с това заглавие… Украинците обаче се борят с изключение на за своите фамилии и страна, също и за цяла Европа, че и повече. Иначе лудият с картечницата в Кремъл да е нагазил във вътрешността в остарелия континент…

 

Това припомня една друга история – антична и поучителна.

Историята на римския военачалник Флавий Аеций, три пъти консул на империята, роден в Дуросторум – днешна Силистра, през 391 година в фамилията на Флавий Гауденций, командващ на римската кавалерия. Аеций е именуван от историците „ Последният римлянин “ и „ спасителят на Европа “.

 

Като младеж Аеций е пленник при хуните в двора на вожда Ругила. Там живее дружно с престолонаследниците Атила и Бледа. Когато се завръща в Рим качествата му и военният му гений му отварят пътя за бърза кариера. Три пъти е консул, колкото е бил единствено Цезар. Издига се до главнокомандващ на римските армии. По създание ръководи цялата Западна римска империя, защото император Валентиниан ІІІ е с психологични проблеми и не се оправя с огромните отговорности.

 

Аеций реализира десетки гръмки победи над разнообразни врагове на Рим. Но историческата е тази за Рим, Европа и целия християнски свят - успеха на Каталаунските поля до Орлеан на 20-22 юни 451 година Там голумият военачалник побеждава хуните, предвождани от великия Атила. Това е една от най-големите борби изобщо в историята. Около 400 хиляди хуни против близо 200 хиляди римляни и техни съдружници. Пролива се море от кръв, умират над 180 хиляди воини. Това стълкновение избавя Европа от хунското настъпление и никой не е положение да допусна през днешния ден, по какъв начин би се развил света, в случай че Флавий Аеций и воините му не бяха се изправили против Атила, както в миналото спартанците против пълчищата на персийския цар Ксеркс при Термопилите. И в двата случая героизмът и жертвоготовността на спартанци, гърци и римляни (със съюзници) избавя Европа и цивилизацията.

 

„ Последният римлянин “, „ Спасителят на Европа “ – Флавий Аеций, пълководецът от Мизия…

 

Европа бе застрашена и от нацизма, само че народите и политиците през Втората международна война въпреки всичко проумяха, въпреки и със забавяне, огромната опасност и се сплотиха против Хитлер. Помагат Съединени американски щати, Канада, Австралия и други страни от други континенти.

Днес към Европа напират войските на Путин, които пробват да премажат Украйна и да си отворят път на Запад.

.
Отново Европа е застрашена от варварско настъпление...

 

Няма да стане, тъй като срещнаха нечовечен отпор от украинците. Помпозно или не, сравнението със стореното от Аеций единствено се постанова.

В този тежък миг да отдадем заслужена респект към починалите против съветската експанзия и продължаващите да водят война против нея. Знае се кой е агресорът, известно е коя е жертвата.

 

България е направила своя избор. И в случай че съгласно някои трудове преди време прабългари са били съдружници на хуните и Атила (не е доказано), то през днешния ден сме на страната на свободолюбивите нации и страни, които смятат демокрацията за висшо достижение. Тя обаче не идва на тепсия – за нея се води война. Това вършат в този миг украинците.

 

Витали Роник
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР