срещу вкарването в затвора на рапър за обида на полицията

...
срещу вкарването в затвора на рапър за обида на полицията
Коментари Харесай

Пета протестна вечер в Барселона заради ареста на рапъра

против вкарването в пандиза на рапър за засегнатост на полицията и монархията . Организаторите приканиха за нови демонстрации в Мадрид и Барселона, където 80 стачкуващи към този момент бяха задържани след конфликти с полицията, имуществени вреди и грабежи. Повече от 100 души бяха ранени при митингите. Съботната акция също се организира при засилено полицейско наличие, съобщи " Гардиън ".

Полицията в Каталуния оповестява за най-малко три набези против полицейски сектори. В петък вечерта бяха разрушени банковите офиси в центъра на Барселона, изгорени контейнери за отпадък и разграбени магазини за спортни артикули. Кметът на Барселона Ада Колау прикани за успокоение. " Защитата на свободата на изложение никога не оправдава унищожаването на собствеността, стресирането на нашите съграждани и ощетяването на бизнеса, който към този момент е ударен от рецесията ", сподели тя.
 Хиляди стачкуваха в Барселона в поддръжка на задържания рапър
Хиляди стачкуваха в Барселона в поддръжка на задържания рапър

14 души са задържани

По-рано , откакто се барикадира в университета. Хасел, прочут с крайнолевите си убеждения, трябваше да се съобщи на полицията предишния петък, с цел да излежи 9-месечна присъда от 2018 година Присъдата провокира спор в Испания и накара държавното управление да разгласи, че ще направи законите за свободата на словото по-малко ограничаващи.

Хасел бе наказан поради песни и известия в " Туитър ", в които загатва баската сепаратистка паравоенна група ETA, съпоставя испански съдии с нацисти и назовава някогашния крал Хуан Карлос мафиотски необут.

След ареста вицепремиерът Кармен Калво съобщи пред публицисти, че вкарването на хора в пандиза по въпроси за свободата на словото не би трябвало да се случва в народна власт като Испания.

Стотици културни дейци се подписаха под петиция против наложената присъда на Хасел, измежду тях е и известният кино режисьор Педро Алмодовар, артистът Хавиер Бардем и други.
 За поредна вечер Испания отхвърли да заспи
За поредна вечер Испания отхвърли да заспи

Протести в отбрана на арестуван рапър

Петицията съпостави Испания с страни като Турция и Мароко, където културни дейци са вкарвани в пандиза.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР