Срещу Смитсониън - фондацията, която управлява Националните музеи на САЩ

...
Срещу Смитсониън - фондацията, която управлява Националните музеи на САЩ
Коментари Харесай

​Италиански фотограф съди Кристо за авторски права върху снимки

Срещу " Смитсониън " - фондацията, която ръководи Националните музеи на Съединени американски щати във Вашингтон, и против международно известния български художник Кристо, през днешния ден стартира дело, заведено от нюйоркски фотограф. Той ги упреква, че са откраднали правата върху негови фотоси на " Бягащата ограда " - фамозна арт апаратура от 1976 година, която остава една от най-известните произведения на Кристо.

 © Българска телеграфна агенция
Джанфранко Горгони твърди, че в никакъв случай не е давал позволение неговите фотоси със непокътнати права на дългата 39 км " ограда " от найлон и стомана да бъдат употребявани в издадена през 2010 година книга " Спомен за Бягащата ограда " и за съответния филм, употребявани при галерия в една от галериите на " Смитсониън ".

Според Горгони неговите фотоси са били употребявани и в издадена през 1978 година книга " Кристо: Бягащата ограда ", в която той е посочен като притежател на правата върху фотосите. Но съгласно желае, предявен пред Областния съд в Манхатън, през 2007 година Кристо продал фотосите на " Смитсониън ", като той и (покойната му) брачна половинка Жан-Клод излъгали фондацията, че имат авторските права.

Горгони, който пази негативите от фотосите си, сподели също, че по-късно несполучливо се опитал да контракти лицензионно съглашение с подсъдимите, на чийто уеб страница Кристо е посочен като притежател на авторските права. Адвокатът на Кристо - Крис ЛаРоко, отхвърли коментар. От " Смитсониън " също към този момент не са дали отговор на настояванията за коментар, отбелязва Ройтерс. 75-годишният Горгони претендира в съда за декларация, че той е носителят на авторските права на фотосите, и упорства за обезщетение, чийто размер не се показва.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР