Срещу природата не можем да се борим и не може

...
Срещу природата не можем да се борим и не може
Коментари Харесай

София ще изчезне при дъжд като в Царево

Срещу природата не можем да се борим и не може да предотвратяваме сходни бедствия. Това, което можем да вършим е първо да се молим на Господ и второ да взимаме ограничения, с които да се понижават вредите и да няма повече жертви при такива случаи.

Това изисква подготовка от страна на страната и смяна в метода на мислене освен на ръководещите, само че и на всеки обособен човек, който първото му нещо, в случай че живее до река, е да отиде и да си изхвърли всички отпадъци там.

Това споделя Димитър Куманов от Сдружение " Балканка ” пред Фрогнюз.



Според него сега има настоящи проекти за ръководство на риска от наводнения, които се търкалят от 8 години. Мерките, които са планувани в тях са смешни, от предишния век, като предлагани корекции на реки, нови насипи, удълбаване на корита и така нататък Тези остарели проекти за ръководство риска от наводняване към момента работят, трябваше да имаме нови, които да са в действие от началото на 2022 година, само че Министерство на околната среда и водите ги разпореди на Световната банка, по разпореждане на Бойко Борисов и до момента няма нищо готово черно на бяло.

От “Балканка ” предложихме да се чисти два пъти годишно дъждовната канализация на градовете, там където я има,

споделя още Димитър Куманов. В София, откогато Йорданка Фандъкова е кмет, дъждовната канализация не е поглеждана. Задръстена е, запушена тотално, тя можеше при наводняване да поема сериозна част от водите и да ги изкарва от града, в този момент сега не поема нищо. Преди 4-5 години имаше едно наводняване в София, което беше от порядъка на единствено 30 л. на кв.м и столицата се беше удавила съвсем. Сега ние приказваме за превалявания, които са с по 300 литра и нагоре.

Ако се случи подобен дъжд като по Южното ни Черноморие, София безусловно ще изчезне.

Ние с обмисляне и оценяване не можем да предотвратяваме нищо. Това, което можем, е да понижаваме вредите и да търсим метод да няма жертви.

Чухме, че Министерски съвет е основал комисия за проучване на това, което се е случило, а този, който оглавява комисията — заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров е идеолог на всичко това, което се е случило през последните 15 години с реките.

Това е индивидът, който беше разпоредил да се отхвърлят всички препоръчани ограничения за проектите за ръководство на риска от наводняване,

недоумява Куманов. Според него точно Петър Димитров е индивидът, който стои зад кражбата на баластрата на река Вит за автомагистрала “Хемус ”. Тогава той е бил началник на Басейнова дирекция “Плевен ”, уредник на прикриването на тази кражба, в този момент той самичък себе си ще търси, с цел да откри кой е отговорен. Искам да кажа, че от средата на август предходната година до момента, се случи рецесията за вода в Своге, напълно от човешка интервенция. Получи се наводнението по поречието на река Стряма, единствено през последния месец в България в 7 реки всичката риба беше отровена и този човек продължава да е министър с сектор води.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР