Срещу нас има организирана група, чиято цел е да източва

...
Срещу нас има организирана група, чиято цел е да източва
Коментари Харесай

Шефът на НЗОК: Организирана група източва Здравната каса

Срещу нас има проведена група, чиято цел е да източва Касата. Тази група включва фармацевтични компании, платени от тях пациентски организации и водещи медици. Това сподели в предаването "Лице в лице " по БТВ шефът на НЗОК доктор Дечо Дечев.

Ако не се противопоставим, този метод на работа ще продължи. Такива практики има и в други европейски страни, само че там страната противодейства относително сполучливо. У нас страната отсъства в контрола на тези порочни практики, съобщи доктор Дечев.

Той разяснява и плана за нов здравноосигурителен модел. Повечето хора не желаят да схванат за какво се постанова въвеждането на наложителна здравна застраховка. Основната причина е, че има голямо противоречие сред заложените задължения за дейностите и сумите, с които би трябвало да се заплатят тези действия. Допълнителният пазар е почти еднакъв на тези 4 милиарда лв., които имаме всички с тези 8%. Оказа се, че НЗОК в сегашния си тип има големи проблеми. Този модел на монопол, който има сега, не е най-правилният избор, по който би трябвало да се развива системата. Трябва да има и други играчи на този пазар, които да ни оферират услуги, както и да влязат повече средства, съобщи шефът на НЗОК.

Едното предложение е демонополизация на НЗОК, без да се усилва здравната вноска – избираме в коя Каса да отиват. Второто е да плащаме в допълнение, като парите отиват в N броя компании, които ръководят средствата. Има опасности и в двата разновидността. При първия вид рисковете са, че парите в системата освен че няма да станат повече, а ще станат по-малко, тъй като по закон НЗОК няма право да печели, а останалите фондове ще имат право на облага. Съществува и действителен риск, в случай че част от хората, които финансират системата, само че не употребяват нейните услуги, отидат в други фондове, болните хора да останат на гърба на страната, а останалите хора да отидат в други фондове. Тогава обстановката ще стане доста по-лоша за болните, които имат потребност от скъпоструващо лекуване, сподели още доктор Дечо Дечев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР