Срещу имот, купен на безценица в Сливен, фирма на кандидат-депутат

...
Срещу имот, купен на безценица в Сливен, фирма на кандидат-депутат
Коментари Харесай

Срещу имот, купен на безценица, БСП-кандидат получи кредит от ББР за 3,4 млн. лв.

Срещу парцел, платен на безценица в Сливен, компания на кандидат-депутат от Българска социалистическа партия в изборите на 11 юли предходната година, получи заем от  Българската банка за развиване на стойност 3,4 млн. лв., откри Actualno.com. 

Покупко-продажбата на парцел в промишлената зона на Сливен с повърхност 63 546 квадратни метра е станала на 7-ми юни тази година. Продавач е регионалният шеф Веселин Вълчев, който в този момент е  втори в листата на „ Продължаваме промяната “ за 21-ви многомандатен изборен регион. Купувач на парцела е локалната компания „ Керамик “ ООД, сочи информация в Имотния указател. 

Управител и съсобственик на сдружението е Саркис Гаро Шакилян – кандидат-депутат на Българска социалистическа партия в първия за предходната година ексклузивен парламентарен избор. В листата тогава той е на девето място. 

Неговото еднолично сдружение „ Идеал Комерс “ е с половината дял от капитала на „ Керамик “. Другите 50% са владеене на „ Еко Грийн Лайн “ ЕООД – благосъстоятелност на Клара Върбанова, щерка на известния локален бизнесмен Венцеслав Върбанов. 
Справка в Търговския указател сочи, че шеф на „ Керамик “ до март тази година е Венцеслав Върбанов. До тогава компанията е била еднолична благосъстоятелност на Върбанов посредством друго негово сдружение - „ Керам Инвест “ АД, до момента в който той трансферира дяловете си на „ Еко Грийн Лайн “. За малко двамата съдружника поемат ръководството на „ Керамик “, а от май месец се управлява от Шаклиян. 

Допреди прехвърлянето на дяловете от бащата сдружението е било профилирано в произвеждане на строително-керамични произведения, пластификатори за строителството и химически материали. След това то трансформира активността си на произвеждане, търговия и транспорт на електрическа сила.

През юни месец сдружението се снабдява с големия парцел, в който има и 21 здания. 

Детайлната информация в Агенцията по вписванията сочи, че той е добит на безценица. Записаният веществен интерес е едвам 70 880 лв.. Изчислението демонстрира, че компанията на Шаклиян е платила за него по-малко от 90 стотинки на квадратен метър. А промишлени парцели в Сливен с постройки в тях се търгуват за 50 до 220 лв. на квадрат. 



В уеб страницата на регионалната администрация в Сливен не се открива диря от извършен търг за съответния парцел, макар че има раздел „ Търгове- Обяви “ и за други имотни търгове са оповестени обявления.ю



На 9-ти август сред „ Керамик “ ООД и Българската банка за развиване е учредена договорна ипотека. Имотът, платен през юни за 70 880 лв., е ипотекиран против заем от 4,3 млн. лв..  



Припомняме, че държавната Българската банка за развиване се свързва със скандал по отпускани от нея многомилионни заеми в несъгласие с устава й, в който е записано, че би трябвало да се поддържат дребни и междинни предприятия, които по-трудно биха получили заем от комерсиална банка при положителни условия. Вместо това са кредитирани мощни компании.  

Миналата година през май месец служебното държавно управление дори разгласява имената на огромните кредитополучатели. Създадена бе комисия, която да ревизира сходството на процедурите по разпределяне на заеми над 1 млн. лв.. 

В петък пък служебният министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев заяви пред „ Още от деня “ на Българска национална телевизия, че понижават заплатите на специалистите от Надзорния съвет на ББР пет пъти – от 10 хиляди на 2 хиляди лева с претекст, че банката не работи добре и не се ръководи дейно. Той добави, че в надзора на банката работят интелигентни хора, с биографии, само че с този ход министерството като принципал насочва ясно обръщение, че желае по-добри резултати и по-добър надзор.

„ За цялата календарна 2022 година заложената цел на банката са заеми в размер на 342 млн. лева за компаниите, а към края на август ББР е подкрепила бизнеса с едвам 60 млн. лева Към момента осъществяването е доста едва и моята оценка е Слаб 2. Пишем двойка на Надзорния съвет и понижаваме заплатите им “, добави Пулев.

Той заяви, че от понеделник, 19 септември, в ББР тече одит от Сметната палата. 
„ Такъв одит се случва за първи път от 15 години – откогато ББР е основана ”, означи министърът и акцентира, че рекомендациите на този одит би трябвало да се изпълнят от идващия министър на нововъведенията. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР