срещу Covid-19, което уж може да стане от сайта на

...
срещу Covid-19, което уж може да стане от сайта на
Коментари Харесай

Е-записването за ваксина не работи

срещу Covid-19, което сякаш може да стане от уеб страницата на Националната здравно-информационна система, в действителност не работи от известно време, а Министерството на здравеопазването нямат информация за какво. Междувременно опцията продължава да се употребява от жители, които след това на място в болничното заведение схващат, че са излъгани и въобще нямат непокътнат час за имунизация.

Въпросната онлайн регистрация за ваксина беше внедрена през март от държавната компания " Информационно обслужване ". " Всеки, който желае, ще може да резервира час за себе си или за собствен непосредствен във всички имунизационни центрове у нас, посочени в заповед на Министерство на здравеопазването ", обясниха тогава от здравното министерство. Половин година по-късно се оказва, че лечебните заведения въобще не обработват направените резервации за слагане на ваксина и жителите се разкарват на вятъра.
 България е последна по имунизации в Европа. Ето какви са аргументите България е последна по имунизации в Европа. Ето какви са аргументите
„ Много съм песимистичен по отношение на тези ваксини. Твърде бързо ги създадоха ", споделя един мъж в центъра на София. „ Не, не се боязън...

Това откри и кореспондент на, който направи опит да си резервира час през Националната здравно-информационна система. След попълване на всички нужни персонални данни, избираш дата, час и лечебно заведение или имунизационен пункт. Регистрацията бе направена за 1 септември, 16:40 ч, в УМБАЛ " Св. Екатерина ". Системата ти дава да изтеглиш и декларация за единодушие да бъдеш имунизиран, която би трябвало да разпечаташ и попълниш авансово. Ден преди датата на имунизацията даже получаваш имейл с увещание, в който Министерството на здравеопазването ти " благодари за персоналния Ви принос в битката с COVID-19 ".

На уречените време и място обаче разбираш, че в действителност не си записан за ваксина и болничното заведение не допуска, че системата за това продължава да работи. На входа на УМБАЛ " Св. Екатерина " дадоха пояснение на репортера ни, че от дълго време не имунизират със непокътнат час през онлайн системата на Министерството на здравеопазването и този имейл с удостоверение, който се получава след регистрацията, няма никакво значение.

Случаят надалеч не е изолиран. За същата неуместна неточност описа с пост във Facebook и журналистът Ирина Велева, чийто родственик е трябвало да се имунизира в Александровка болница:

" Почти два месеца бяха нужни на майка ми да се реши да се имунизира. Накрая, страховете от новата вълна надвиха. Жената обаче живее на село и ме моли, в случай че е допустимо да създадем предварителна организация за ден и час, тъй че да си планираме напредването до София, избор на ваксина и прочие неважни в тази ситуация елементи. Викам си - лесна работа, платформи си имаме, обединен информативен портал и така нататък За всеки случай, звъня преди няколко дни на един от телефоните за информация на Единния информативен портал. Оттам общително ми удостоверяват, че просто би трябвало да вляза в his.bg, да попълня персоналните данни, определената ваксина и да си избера място, ден и час. Следвам инструкциите - като платформа, отлично, нямам забележки. Води те интуитивно малко по малко. Накрая предпочитам първата допустима дата - 4 септември, час - 11.00 и място. В този случай имунизационният център на Александровска болница. Явяваме се с майка ми 20 минути по-рано на централния портал на " Александровска " и стартира някакъв сървайвър. На централен портал няма инструкции къде е самият център. Питам инцидентно минаваща през двора здравна сестра, която дава общи упътвания - леко вляво, след това вдясно, до кафето и откъм гърба и прибавя многозначително " в случай че работят де... " Е, по какъв начин в случай че работят, споделям аз, имаме записан час, а през вчерашния ден ми е изпратен и напомнящ есемес. " Добре, добре, шанс ", споделя тя и си продължава по пътя. Ние с майка ми пък тръгваме на проучвателна задача в лабиринта на " Александровска ". Откриваме най-после заветното кафе, отсреща - будка с защита. Питам отново " къде, драги ми господине, се слагат ваксини тук? ". А той, по байчовски, искрено ме порязва - " ей, там откъм гърба, но през днешния ден почиват! " Не имам вяра на ушите си и стартирам да диспутирам: " Как по този начин почиват, имаме записан час, през вчерашния ден сме получили есемес с увещание?! " " Бе, кво ме интересува кво сте получили, който ви го е пратил, питайте го него ", отсича байчото. " Елате към вторник отново, в случай че тогава работят... ", промърморва най-после и потегля да оказва помощ на различен байо за нещо си за колата му ".
 Темата за имунизирането измежду политиците: Безотговорно и цинично Темата за имунизирането измежду политиците: Безотговорно и цинично
“Ваксинацията пази освен вас, само че и тези, които са близо до вас, които са ви значими, които обичате. ” Тези думи бяха из...

Медията потърси пресцентъра на Министерството на здравеопазването с въпрос дали са осведомени със случая, от кой момент системата за регистрация за ваксина не работи и дали това ще бъде поправено. Няколко дни за отговор се оказаха незадоволителни, защото от там дадоха отговор единствено с " нямаме информация " и с оправданието, че сегашният интервал бил отпускарски.

На този декор журналистът Ирина Велева е безапелационна: " Доста бъгове са се натрупали в другите системи на страната, само че за този особено няма да замълча, тъй като не е просто бъг, а безсрамие! Безобразие, което изрично опровергава приспивната ария на здравния министър, че нещата с пандемията у нас са под надзор. Нищо сходно, драги ми Кацаров и екип! Точно противоположното е, не е под надзор, а отвън всевъзможен надзор, както открих през днешния ден на личен тил. Нещата в действителност са на правилото " всеки да се избавя, както може ". Няма грам изпитание и организация в посока хората да бъдат насърчавани и улеснявани по всевъзможен метод да се имунизират. За сметка на това има възпрепятстване и безхаберие. "

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР