Срещу 300 до 600 лева в България можеш да получиш

...
Срещу 300 до 600 лева в България можеш да получиш
Коментари Харесай

Анонимен лекар: 300 лева - и си ваксиниран. Колко българи имат фалшив Ковид-сертификат?

Срещу 300 до 600 лв. в България можеш да получиш подправен документ за имунизация. Тези измами са доста рискови, само че страната като че ли бездейства. Лекар от София, поискал анонимност, изясни пред по какъв начин действа схемата.

Между 300 и 600 лв. е “ценоразписът ” в България за подправен документ за имунизация против Ковид-19. В страната с минимум имунизирани и впечатляващ брой смъртни случаи се приказва за този проблем от най-малко три месеца, а има сигнали за български имитации и от други страни - да вземем за пример от прилежаща Гърция. Тези измами компрометират освен слабата имунизационна акция, само че и статистиката за броя имунизирани, по който България продължава да е последна в Европейски Съюз. Хвърлят сянка и върху данните за смъртните случаи на хора, които публично се водят имунизирани против Ковид-19. А известията за умряли от ковид, макар че са били ваксинирани, разколебават в допълнение българските жители, които и без друго държат шампионата в Европейски Съюз по отвращение да се ваксинират. Наред с това са застрашени добросъвестно ваксиниралите се българи и техните благоприятни условия за пътувания в чужбина, в случай че в някакъв миг не могат да употребяват документите си.

Властта не е изключително енергична

Но служебното държавно управление и правоохранителните органи не са изключително енергични, даже бездействат. Това евентуално се дължи както на слабите резултати във имунизацията, които сходни разкрития в допълнение ще омаловажат, по този начин и на компликацията да се потвърди закононарушение.

Тече десети месец от акцията, почнала при започване на годината. До средата на май, когато още управляваше държавното управление на Бойко Борисов, бяха сложени близо 1,3 милиона дози, а в месеците до през днешния ден, което е почти същият интервал, не са повече - удвоиха се до 2 570 248. Но без значение май или октомври, България е все на последно място по брой имунизирани и отличник по отвращение за имунизация против Ковид-19. (Със приключен имунизационен цикъл са 1 345 602 - малко под 20% от популацията при приблизително равнище за Европейски Съюз 70%. С бустерна доза ваксина са 2705.) Тези дни даже беше регистриран 6-месечен връх на новозаразените - 2806 за денонощие.
 Германия: Лекари отхвърлят да лекуват неимунизирани и нетествани Германия: Лекари отхвърлят да лекуват неимунизирани и нетествани
На входната врата на кабинета виси записка: " Достъп и лекуване единствено за лица, които са имунизирани против Ковид, преболедували или тестван...

До момента няма известия за формирано досъдебно произвеждане по някой от изпратените в прокуратурата сигнали за подправени документи за имунизация против Ковид-19. Появиха се медийни изявления, че ДАНС също ревизира. Дойче Веле изпрати питане до държавното обвиняване какъв брой са те, само че не получи отговор. Според медийни известия към 1 октомври броят им е 15. Министерството на здравеопазването също не отговори на въпроса какъв брой сигнала за подправени документи са изпратили на прокуратурата.

Пред Дойче Веле общопрактикуващ доктор от София, поискал анонимност, изясни технологията: “Поръчват се избран брой ваксини и се викат записаните за имунизация, включително и тези, които желаят да получат документ, само че не и да се имунизират. Поръчаните за тях ваксини се унищожават, а по-късно сякаш имунизираните се вписват в електронната система - данните вкарва лекарят, който е сложил имунизациите, с електронен автограф. Тоест, в случай че се разкрие някой документ като подправен, по електронния автограф може да се разбере кой го е издал - само че надали е допустимо да се случи ”. Според лекаря сътрудниците му, които се занимават с такива измами, са доста малко: “Недопустимо е, че го вършат лекари, които са наясно както с последствията от пандемията, по този начин и с вредата, която нанасят върху груповия имунитет ”. По негови наблюдения в множеството случаи лекари ползват схемата при пациенти, които не са техни.

Трудно, само че не и невероятно

Мария Шаркова, юрист по здравно право, разяснява пред Дойче Веле, че сходни случаи в действителност са сложни за доказване, защото и двете страни нямат интерес да си признаят за това събитие. Аналогични отзиви показаха по-рано министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров и основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев.

Според юрист Шаркова компликацията идва и оттова, че даже и да може да се употребява някаква експертиза, доказателството, че няма антитела, не води 100 % до извода, че индивидът не е имунизиран, защото има контингент, който е резистентен. (1 от 1000 души не реагира на антигенно раздразнение, изясни неотдавна доцент Кунчев.) Но има някои признаци, които могат да оказват помощ на районните здравни инспекции и на здравното министерство да се сезират, показва Шаркова.
 Защо световноизвестни футболисти не желаят да се имунизират? Защо световноизвестни футболисти не желаят да се имунизират?
Треньорите, управлението на британската Висша лига, институциите, даже и политиците наблюдават изкъсо обстановката с имунизацията на футболи...

“Могат да се проучват данните, които всекидневно се събират за болни, приети в болница и умряли, да се ревизира кои от тях са имунизирани и да се ревизира дали няма издадени документи от еднакъв източник ”, споделя юрист Шаркова. Преди дни основният държавен здравен контрольор заяви, че се прави инспекция на доктор, при който има скупчване за имунизации на хора от други обитаеми места. Подобни случаи към този момент проверяват и в Гърция.

Адвокат Шаркова показва, че част от инспекцията може да включва и по какъв начин са разходвани флаконите с ваксини. “Има данни, че в случай че в случаите с подправени документи се проследят датите, ще се види, че от един флакон са поставяни дози в разнообразни дни, а това няма по какъв начин да е допустимо поради условията за предпазване и валидност ”, споделя Мария Шаркова. Според нея е належащо и прецизиране и рационализиране на актовете, които Министерството на здравеопазването издава - поради възможни наказателни производства.

Въпреки рекомендациите на адвокати и обещанията за ефикасни инспекции, разкрития на мрежи за подправени документи няма. Вместо това на българите се предлага лотария със 102 смарт часовника за поощряване на имунизацията. По-евтини са от рушвета за подправен документ.

 

Автор: Емилия Милчева,
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР