Украинският президент Володимир Зеленски: Стенограмата на 60-минутното интервю за 2023 г.

...
Срещнахме президента Зеленски, докато той се подготвяше да замине от
Коментари Харесай

Срещнахме президента Зеленски, докато той се подготвяше да замине от Киев за Съединените щати. Тази седмица той ще говори в ООН и ще се срещне с президента Байдън. Това е критичен момент. Американски служители ни казват, че за близо 600 дни почти половин милион войници са били убити или ранени - и двете страни, всички заедно - част от цената досега на непровокираната инвазия на Владимир Путин. Разговаряхме със Зеленски в четвъртък. Той ни каза, че хората му умират всеки ден, за да предотвратят Трета световна война.

Президентът Володимир Зеленски (преведен): Ние защитаваме ценностите на целия свят. И това са украинците, които плащат най-високата цена. Ние наистина се борим за свободата си, ние умираме, ние не сме измислица, ние не сме книга. Ние се борим истински с ядрена държава, която заплашва да унищожи света.

Скот Пели: Съединените щати са допринесли с около 70 милиарда долара за вашите военни усилия и се чудя дали очаквате това ниво на подкрепа да продължи?



Днес войната се води на фронт от 700 мили. Червената зона е 20% от Украйна, все още окупирана от Русия. Това е мястото, където дарените от Запада танкове трябваше да пробият, срязвайки руските сили наполовина. Но окопи, минни полета и артилерия спират бронетанковото настъпление. Сега това е артилерийски дуел, като всяка страна изстрелва около 40 000 снаряда на ден. Украинската пехота напредва кървави ярдове наведнъж. Това е Първата световна война с дронове.

Пели: Как бихте описали боевете на фронта?

Зеленски (преведен): Това е труден въпрос. Ще бъда напълно честен с вас. Ние имаме инициативата. Това е плюс. Спряхме руската офанзива и преминахме в контранастъпление. [Но] въпреки това не е много бързо. Важно е всеки ден да вървим напред и да освобождаваме територия.

Пели: Остават ви около шест седмици хубаво време и се чудя след този момент фронтът ще бъде ли замръзнал на място?

Зеленски (преведен): Трябва да се освободим нашата територия колкото е възможно повече и да продължим напред, дори ако е по-малко от [половин миля или] сто [ярда], трябва да го направим. не можем да губим време. Забравете за времето и други подобни. На места, през които не можем да минем с бронирана машина - да летим. Ако не можем да летим – да изпратим дронове. Не трябва да даваме почивка на Путин.

Ако фронтът е неподвижен, украинските безпилотни самолети са нахлули в самата Русия, удряйки Кремъл, военни самолети и небостъргачи на Москва. Официално Украйна не признава тези атаки.

Пели: Ударите с дрон в Русия се извършват по ваша заповед?

Зеленски (преведен): Не.

Пели: Не по ваша заповед?< /p>

Зеленски (превод): Е, знаете ли… 

Пели: Как се случи?

Зеленски (превод): Знаете, че ние не стреляме на територията на Руската федерация.

Решихме да опитаме въпроса по друг начин.

Пели: Какво послание се изпраща с тези удари с дронове в Русия?

< p>Zelenskyy (превод): Вие знаете, че ние използваме оръжията на нашите партньори само на територията на Украйна. И това е вярно. Но това не са наказателни операции, каквито извършват убийства на цивилни. Но Русия трябва да знае, че където и да се намира, което и място да използва за изстрелване на ракети, за да удари Украйна, Украйна има пълното морално право да изпрати отговор на тези места. Ние им отговаряме с думите: „Вашето небе не е толкова добре защитено, колкото си мислите“.

Миналата зима именно украинското небе беше пълно с ракети при руска бомбардировка за унищожаване на електроцентрали. Милиони тръпнеха в мрака. С наближаването на зимата Зеленски имаше това предупреждение.

Зеленски (преведен): Те трябва да знаят, че ако ни спрете тока, лишите ни електричество, лишите ни вода, лишите ни бензин, трябва да знаете, че имаме право да го направим [на вас ].

Русия приема Зеленски сериозно сега, защото масовата инвазия на Путин беше фиаско. Червеното отбелязва мястото, където Украйна спря настъплението на Русия миналата година. Освен това бележи петното от руските военни престъпления.

Пели: Г-н президент, пътувайки из Украйна през последната година и половина, разговаряхме с хора в бомбардираните училища в Чернигов, видяхме разрушени жилищни блокове в Бородянка, бомбардирана болница в Изюм, цивилни в масов гроб в Буча. Това не са военни цели. Какво се опитва да направи Владимир Путин?

Зеленски (преведено): За да ни разбият. И избирайки цивилни цели, Путин искаше да постигне точно това – да ни разбие. на този човек, който си проправи път с такива кървави действия, с всичко, което каза, не може да се вярва. Няма доверие в такъв човек, защото той отдавна не е човек.

Пели: Руснаците претърпяха тежки загуби, без да прибягват до ядрени оръжия, и се чудя дали вярвате, че заплахата от ядрена война вече е зад нас.

Зеленски (преведен): Мисля, че той ще продължи да заплашва. Той чака Съединените щати да станат по-малко стабилни. Той смята, че това ще се случи по време на изборите в САЩ.

Той ще търси нестабилност в Европа и Съединените американски щати. Той ще използва риска от използването на ядрени оръжия, за да подхрани тази [нестабилност]. Той ще продължи да заплашва.

Тези избори в САЩ, които спомена, го тревожат. Неговите преговори с президента Байдън понякога са спорни. Но Зеленски е склонен да получи това, което иска, дори ако, според Зеленски, обикновено е шест месеца твърде късно. Тази седмица Зеленски ще притисне г-н Байдън за ракети с по-голям обсег. Конгресът обсъжда друг пакет от 24 милиарда долара.

Зеленски (превод): И ако Украйна имаше достатъчно от тези модерни системи, ние вече щяхме да сме възстановили териториалната цялост на Украйна. Вече щяхме да го направим. Тези системи съществуват.

За първи път се срещнахме със Зеленски малко след инвазията, когато офисът му беше затъмнен бункер. Сега, година и половина по-късно, забелязахме разлика. Докато подготвяхме интервюто, бившият актьор използва таланта си, за да прикрие напрежението. Той се усмихна на комплимент към жена си.

И тогава, мигновено, той изглеждаше изтеглен под дълбочина, която никой не може да знае. Не знаем какво си мислеше, изглеждаше като съпричастност към изгубените и към тези, които може да бъдат спасени.

Времето ни със Зеленски започна в мълчание - възпоменание за падналите по време на церемония на награди с медали за доблест. Украински служители ни казват, че Украйна и Русия са загубили професионалните си армии. Сега силите са съставени от доброволци, наборници и, в случая с Русия, затворници. Зеленски брои своите мъртви в докладите за жертвите всяка сутрин.

Пели: Вие сте президентът, но трябва да е смиряващо да се срещнете с тези мъже. Чудя се какво означават те за вас?

Zelenskyy (превод): Първо, това е голяма чест за мен. Гледам ги в очите и ме кара да се гордея, че имаме толкова силни хора, защото това е голям риск, голям риск, определено можеш да загубиш живота си... в името на [спасяването] на други животи. [И] когато казвам „други животи“, не говоря по принцип, имам предвид собствения си живот, [живота] на децата ми и напълно разбирам какви рискове са включени.

Тази съпричастност към живота накара Володимир Зеленски отново да се обърне към ООН и Съединените щати, надявайки се да убеди съюзниците, че светът може да бъде в безопасност само когато Украйна е цяла.

Пели: Можете ли да се откажете от част от Украйна за мир?

Зеленски (в превод): Не. Това е наша територия.

Пели: Трябва да имате всичко? Включително Крим?

Зеленски (превод): Днес ти и аз… ти ми го каза… видя ме да награждавам хора [медали]. [Е] днес е такъв ден. Преди седмица дадох награди на родители [на убити войници]. Имаше 24 семейства на загиналите. Имаше една жена. Тя беше с три деца. Имаше родители, много възрастни. Те едва ходеха и имаха само един син. Една от жените била бременна. Тя пристигна с бебе на ръце. И тя беше бременна. И това бебе никога няма да види... какво да им кажа? Че всички те умряха, за да можем да кажем: „Всичко е наред, [Русия] можете да вземете всичко“. Това е трудна работа. Разбираш ме, нали? Награждаване на хора, чиито лица показват, че целият им свят се е сринал. И всичко, което мога да им дам, всичко, което мога да им дам – е победа.

Продуцент Мария Гаврилович. Асоцииран продуцент Алекс Ортис. Сътрудник по излъчването, Мишел Карим. Редактирано от Питър М. Берман.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР