Срещи на ООН в Женева в края на август и

...
Срещи на ООН в Женева в края на август и
Коментари Харесай

Задава ли се краят на роботите убийци?

Срещи на Организация на обединените нации в Женева в края на август и при започване на септември завършиха, без да дадат зелена светлина за започване на публични полемики в интернационалната общественост за възможна възбрана на така наречен роботи убийци.

Неуспешните диалози бяха в границите на Конвенцията за възбрана на някои стандартни оръжия и в техния прицел бяха изцяло самостоятелни оръжейни системи, задвижвани от изкуствен интелект. Целта е да се пристъпи към официални договаряния, които може да доведат до контракт за възбраната на тези оръжия. Но бил координиран единствено лист с необвързващи рекомендации, в които тематиката за бъдещи диалози не е включена, твърди уеб сайтът “Политико ”,който получил достъп до текста.

Според Мери Уеърхем, координатор на неправителствената организация “Спрете роботите убийци ”, страните, които са срещу решителни ограничения по въпроса, са Съединени американски щати, Русия, Южна Корея, Израел и Австралия.
“Малцинство, показано от огромните оръжейни сили, попречва болшинството ”, оплака се активистката.

Нейни съперници обаче декларират, че действителността в този случай е напълно друга и не дава отговор на научнофантастични филми, които описват за иден “робокалипсис ”.

Армии и производители в целия свят тестват роботи убийци, които скоро може да задминат актуалните военни технологии единствено за парченце от средствата, които харчи промишлеността през днешния ден. В края на 2013 година Организация на обединените нации изнесоха въпроса на дневен ред, само че от този момент няма необикновен прогрес.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР