Срещата във Варна е между ЕС и Турция, а не

...
Срещата във Варна е между ЕС и Турция, а не
Коментари Харесай

Захариева: Надявам се Ердоган да не тропа по масата

Срещата във Варна е сред Европейски Съюз и Турция, а не двустранна среща. Това сподели пред бТВ вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева на въпрос дали тематиката за компенсацията на тракийските бежанци ще бъде повдигната пред Турция.

Захариева означи, че всякога, когато има двустранни срещи, българският министър председател пази и слага ползите на България.

„ За страдание, не за първи път значимият въпрос за обезщетяването на бежанците от Тракия се слага в подтекста на политическите дивиденти”, посочи външният министър.

„ Въпросът за компенсацията на тракийските бежанци е дълготраен и постоянно се повдига, когато беседваме с нашите турски съседи. Спекулациите, които сега се чуват, явно са предпочитание за изместване на триумфите на България във външната политика”, разяснява Захариева.

Тя напомни, че съглашението за добросъседство с Турция е от 1992 година „ Ако беше толкоз елементарно, надали не в този момент на една среща ще решим въпроса, Българска социалистическа партия от 1992 година са били много време в ръководството, имали са и президент, за какво не съумяха да го решат”, попита Захариева.

„ България слага въпроса за образуване на тази смесена комисия и есента ще има такава смесена комисия, която ще бъде обвързвана с нерешените въпроси”, акцентира тя.

„ Надявам се Ердоган да не тропа по масата във Варна, а да бъде разговор, това е и задачата на тази среща”, съобщи външният министър.

„ Европа споделя доста пъти на Турция, че би трябвало да се съблюдават интернационалните контракти и стандартите на Европейски Съюз, в случай че Турция желае да продължи по пътя си за европейска интеграция. Tова ще се случи и във Варна. Не мисля, че Европа ще промени посланието си към Турция”, съобщи Екатерина Захариева.

По думите ѝ министър председателят Бойко Борисов желае да реализира корав ангажимент от страна на Европейски Съюз, че съглашението с Турция ще продължи да се съблюдава, с цел да може Турция да стопира натиска на мигранти по българската граница. „ 3,8 милиона публично са бежанците в Турция. Представете си с призоваването надали не Европейски Съюз да скъса всевъзможни връзки с Турция, какво ще се случи първо на България”, посочи тя.

Захариева дефинира като неуместно изказванието на Антон Кутев от Българска социалистическа партия, че сега България има беззъба външна политика. „ Само за 7-8 месеца България реализира толкоз външнополитически триумфи, които по времето на ръководството на Българска социалистическа партия могат единствено да мечтаят. България има извънредно дейна външна политика, която за първи път от доста години нарежда България съществено на геостратегическата карта”, съобщи тя.

Вицепремиерът и външен министър дефинира като неприемливо допускането у нас без паспортна инспекция на половината пасажери от аероплан на Летище София, откакто гишетата на „ Гранична полиция” се оказали празни за повече от 10 минути.

В момента тече следствие по случая от страна на Министерство на вътрешните работи и всички виновни чиновници ще бъдат осъдени, увери Захариева. Такова безконтролно отношение от страна на държавните чиновници пречи на репутацията ни и на пътя на България към Шенген, призна тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР