Срещата на високо равнище на ЕС и процесите на Балканите

...
Срещата на високо равнище на ЕС и процесите на Балканите
Коментари Харесай

Срещата ЕС-Турция във Варна ще се състои, хърватското правителство подкрепи Истанбулската конвенция, четирима нови членове на КЕВР…

Срещата на високо ниво на Европейски Съюз и процесите на Балканите са измежду водещите тематики на петъчните вестници.

" Подготовката за срещата сред Европейски Съюз и Турция във Варна върви с цялостна мощ, всички чакат доста от нас, сподели министър председателят Бойко Борисов преди началото на съвещанието на Европейския съвет в Брюксел, оповестиха от държавната осведомителна работа. Той акцентира, че това е една от последните благоприятни условия Съюзът и Турция да останат в разговор. " Всички имат очаквания, че с разговор можем да реализираме единодушие. Аз съм си сложил една единствена цел - продължаването на съглашението за мигрантите ", уточни Борисов и акцентира, че разплащанията сред Европейски Съюз и Турция по съглашението би трябвало да бъдат осъществени. В подтекста на нуждата от продължение на съглашението, министър председателят напомни случаите в Харманли и столичния квартал " Овча купел ", като сподели, че това може да се възобнови и не приема такава опция. Борисов разяснява и изострените връзки сред Лондон и Москва. " Доста години съм се занимавал с престъпни закононарушения и нормално тези случаи не са това, което наподобява ", съобщи министър председателят. Той акцентира, че причинителите и поръчителите би трябвало да бъдат хванати, тъй като другояче заплахата е за всички. " Това вещество може да бъде пуснато в метро, във вентилационни съоръжения, спортни зали - могат да загинат хиляди. Ще моля към сътрудниците да вложим всичко, което имаме, за разкриването на това закононарушение и отговорните да понесат цялата суровост на интернационалните закони ", сподели министър председателят. Той изрази очакване за позитивно развиване на връзките сред Съединени американски щати и Европейски Съюз по комерсиалните въпроси. По мотив следствието на бТВ за лекотата, с която може да се стигне до непознато ЕГН, Борисов отвърна: доста се веселя, че моето ЕГН го има в интернет. Най-свободно. Нека да вървят и да ми видят банковите сметки, за които пишат! " - в. " Труд ".

" Срещата във Варна е в лисабонски формат и ще даде опция да се обсъдят всички въпроси с Турция, сподели вицепремиерът Екатерина Захариева по Нова тв... Точно в този момент е моментът за диалози, сподели тя. Тонът в действителност е изострен и концепцията на тази среща е да се слагат очи в очи въпросите, добави вицепремиерът Захариева. Тя напомни, че Турция желае обещаните й от Европейски Съюз пари за справяне с бежанската рецесия. За страдание в последно време виждаме ескалация на напрежението в Сирия, разяснява още тя. Нямаме напън на българската граница, това значи, че Турция извършва уговорките си. Тя изрази мнение, че и Европейски Съюз извършва своите задължения. Мигрантската рецесия е една от главните тематики на всички европейски избори. Видяхте какво стана в Италия, уточни тя. " - в. " Стандарт ".

" Европейските водачи ще осъдят твърдо " противозаконните дейности " на Турция в Егейско море и в Източното Средиземноморие, с цел да засвидетелстват солидарността си с Гърция и Кипър, оповестява " Франс прес ", като се базира на проектодекларация от срещата на върха в Брюксел. Европейският съвет осъжда твърдо продължаването на противозаконните дейности на Турция в Източното Средиземноморие и в Егейско море и акцентира цялостната си взаимност с Кипър и Гърция, се споделя в проектодекларацията. В текста се загатва по-специално напрежението сред Анкара и Никозия по отношение на изследванията за газ в Средиземно море, източно от Кипър, и задържането на жители от Европейски Съюз в Турция. Агенция " Франс прес " отбелязва, че рецензиите против дейностите на Анкара, които се чака да насочат европейските водачи, ще предшестват срещата сред управителните представители на Европейски Съюз и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, планувана за 26 март във Варна. " Асошиейтед прес " добавя, че макар заканите от Брюксел за анулация на срещата подготовката за нея продължава и наподобява, че Ердоган ще има диалози във Варна с ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и българския министър председател Бойко Борисов. Гърция и Кипър са планували да издигнат въпроса за сондажите за газ и за задържането на жители от Европейски Съюз в Турция по време на срещата на върха. Република Кипър, която е член на Европейски Съюз, подписа през последните години контракти за изследвания за въглеводороди в териториалните води източно от острова с огромни компании като италианската ЕНИ, френската " Тотал " и американската " Ексън мобайл ". Но Анкара упорства за преустановяване на всевъзможни изследвания за газ от кипърските гърци, до момента в който не бъде открито решение на казуса с разделянето на острова. Кипър е разграничен от 1974 година, когато северната му част бе окупирана от Турция в отговор на националистически държавен прелом, целящ да причисли острова към Гърция... " - в. " Дневник ".

" Тереза Мей: Руската опасност не зачита граници
" Руската опасност не зачита граници ", съобщи английският министър председател Тереза Мей пред започващата през днешния ден среща на върха на Европейски Съюз, на която се надява да получи поддръжката на сътрудниците си по отношение на Русия по случая " Скрипал ", съобщи Франс прес.
" Очевидно съветската опасност не признава граници и случилото се в Солсбъри е част от модел на съветска експанзия против Европа и нейните близки съседи на Западните Балкани и в Близкия изток ", сподели Мей, предава Българска телеграфна агенция...
Очаква се Европейският съвет да изрази солидарността на всички страни членки на Европейски Съюз с Англия. " - в. " 24 часа ".

" Зоран Заев: Македония е строго отдадена за участие в НАТО Македонският министър-председател Зоран Заев отговори на Москва, че Македония, откогато е самостоятелна, е строго отдадена за участие в НАТО, подкрепено от огромен брой жители на страната, предава скопският ефирен канал " Сител " " Македония след оповестяването на независимостта си през деветдесетте години се е отдала на участие си в НАТО и има цялостна поддръжка от македонските жители. Нашият избор и еднопосочна увереност са евроатлантическите интеграции ", съобщи Заев... " - в. " 24 часа ".

Вестниците оповестяват също за утвърждението на Истанбулската спогодба от Хърватска.

" Правителството в Хърватия прикани Народното събрание да ратифицира Истанбулската спогодба, макар съпротивата в ръководещата партия и от страна на консервативни групи и католическата черква, съобщи " Ройтерс ". Макар да поддържат нуждата от ограничения против насилието над дами, съперниците на конвенцията са срещу определението за " обществен пол " в нея. Премиерът Андрей Пленкович обаче сподели по време на съвещание на кабинета, че конвенцията ще укрепи " правната, институционалната и финансовата рамка за битката против насилието над дами и в фамилиите ". Някои консервативни групи възнамеряват митинги в столицата Загреб през уикенда против ратификацията на документа и споделят, че ще упорстват за референдум по въпроса. За да успокои съперниците, държавното управление излезе с настрана изказване за ратификацията, като съобщи, че конвенцията на Съвета на Европа няма да донесе смяна в правната формулировка в Хърватия на брака като съюз сред мъж и жена. Някои високопоставени членове на водещата партия в ръководещата коалиция, консервативната HDZ, също показаха неодобрение поради плануваната ратификация. Все още не е ясно по кое време Народното събрание ще гласоподава по въпроса. " Ройтерс " напомня, че предишния месец конвенцията беше отхвърлена в други две източни страни - членки на Европейски Съюз - България и Словакия - поради същите възражения против определението за " обществен пол " като " обществени функции, държание, действия и характерности, които обществото счита за подобаващи за дамите и мъжете ". " - в. " Дневник "

" Хърватското държавно управление единомислещо поддържа Истанбулската спогодба Хърватското държавно управление през днешния ден единомислещо поддържа Истанбулската спогодба, която провокира остри диспути в обществото, оповестява БГНЕС. " Най-важната тематика през миналите дни в обществото ни бе Истанбулската спогодба. В нея няма скрити планове, няма полова идеология или трети пол ", сподели при започване на държавното съвещание министър председателят Андрей Пленкович. " В случая би трябвало да кажем няколко неща, с цел да може обществеността в Хърватия умишлено да взема отношение по въпроса. Тази спогодба е призната от Съвета на Европа. Свобода, народна власт, човешки права и върховенството на закона - това са четирите стълба на Съвета на Европа ", сподели още Пленкович. " Република Хърватия счита, че задачата на тази спогодба е отбраната на дамите от всевъзможен тип принуждение, в това число предотвратяването на гонене и премахването на насилието против дамите и фамилното принуждение. Република Хърватия счита, че тази спогодба не ни задължава да вкарваме полова идеология в хърватската правосъдна и просветителна система, нито пък смяна в Конституцията във връзка с брака ", акцентира хърватският министър-председател. " - в. " Сега ".

Енергетиката остава измежду настоящите тематики на всекидневниците.

" Комисията за енергийно и водно контролиране ще се обнови с четирима нови членове. От регулатора посредством чоп " ще излязат " четирима души, а на тяхно място ще влязат нови попълнения. Тегленето ще се състои през април, а дотогава партиите и депутатите ще могат да създадат своите оферти за нови членове. Регулаторът ще се обнови с двама нови членове със стаж в енергетиката, един с сектор ВиК. Комисията ще се снабди и с нов член всред комисарите с юридически стаж и стаж в региона на стопанската система. В момента подобен стаж имат Ремзи Осман и Светла Тодорова. От жребия е изключен сегашният началник на комисията Иван Иванов. Гласуваните промени са били заложени в законодателството отпреди няколко години, само че едвам в този момент се ползват. Така в този момент ще се отвори необятно поле за изява на партиите и депутатите, от които се чака да създадат своите оферти. Неотдавна от неналичието на свои фрагменти в енергетиката се оплакаха от " Обединени патриоти ", а комисията бе атакувана, че е с прекомерно дълъг мандат. Според разпоредбите могат да бъдат предлагани и досегашни членове на комисията. " - в. " Сега ".

" Сделка към този момент няма. Всеки един продавач и покупател имат право да се предоговарят. По договорката ще има всичката информация, в случай че такава има. Това съобщи икономическият министър Емил Караниколов във връзка договорката за ЧЕЗ в ефира на bTV. " За мен малко се преекспонира. Вярно е, че касае малко над 3 млн. консуматори, само че регулаторът си прави работата ", уточни Караниколов. По думите му в България няма законодателство, когато се продава основен актив, който е значим за страната, тя да се намесва в договорката. По отношение на самата договорка и парите, Караниколов посочи, че това е нещо, което службите ще кажат. " Има комисия, която от през вчерашния ден работи. Няма действително заплащане, за което службите да ревизират от къде идват парите. Запитванията не дават нищо ". За да влезе страната продавачът би трябвало да желае да продаде. Тук имаме притежател, който няма отговорности. Аз не знам да са завършили договарянията. И да влезе българската страна, тя ще управлява. При никой случай влизането на страната не значи, че ще се понижи цената на тока ", уточни още Караниколов. Ако ще би трябвало да платим 6-7 пъти повече от цената на активите, не си заслужава. Има едно дело в арбитражния съд, само че не желая да го разясня, с цел да не се възползват юристи. Българската страна въпреки всичко няма сама да се съди себе си. От ЧЕЗ водещия направи прилика и с друга продажба, в която страната щеше да се намеси. Той обаче направи лека неточност. " Дунарит " няма никакви проблеми, нещо май бъркаме с другото сдружение " Емко ", отвърна министърът Хекимян. " Там е обществена обмен, знаете, че тя е с 10-20% по-ниска от пазарната цена. Всеки можеше да се яви на тази обмен. Имаше заплаха и за националната ни сигурност. Държавата трябваше да се намеси. Но сдружението заплати задължението си и това отпадна. Има някакви дребни няколко хиляди, само че те не са проблем за това сдружение. " - в. " Стандарт ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР