Срещата на върха за климата COP28 в Дубай, става все

...
Срещата на върха за климата COP28 в Дубай, става все
Коментари Харесай

Скандал раздели участниците на COP28 за климата в Дубай

Срещата на върха за климата COP28 в Дубай, става все по-нажежена, до момента в който водачите разискват по какъв начин да обуздаят световното стопляне – на фона на обвинявания, че домакините са поканили рекорден брой лобисти от промишлеността за изкопаеми горива.   

Това споделя журналистът на Voice of America (VOA), Хенри Риджуел. 

Около 70 хиляди делегати участват на конференцията на Организация на обединените нации за изменението на климата COP28 – политици, учени, деятели – защитаващи безчет ползи и хрумвания. Но фокусът наподобява се стеснява върху основен въпрос: Трябва ли да забраним изрично изкопаемите горива? 

Въглищата, петролът и газът са упреквани за огромна част от световното стопляне, само че също по този начин са и движещата мощ зад доста стопански системи, в това число тази на домакина на срещата на върхa, Обединените арабски емирства. Последните данни демонстрират, че 2023 година се чака да бъде година с рекордни равнища на световни излъчвания на въглероден диоксид, оповестява VOA .  

„ Нарастващите излъчвания от година на година са виновни за климатични промени. И до момента в който те не бъдат сведени до нула, стоплянето ще продължи ", разяснява проф. Корин Льо Кере, академик по климата в Университета на Източна Англия. 

Изследване на коалиция от екологични групи допуска, че повече от 2400 делегати на COP28 са свързани с промишленостите за изкопаеми горива.  

„ Това е седем пъти по-голямо от делегацията на коренното население и четирикратно нарастване от миналогодишните 636 делегати, които бяха лобисти от промишлеността за изкопаеми горива, участващи в срещата на COP27 “, сподели Ерик Нюгуна от обединението „ Изгони огромните замърсители “ 

Учените споделят, че излъчванията на парникови газове би трябвало да бъдат понижени с 43% през идващите шест години. Но актуалните траектории допускат, че излъчванията в действителност ще се покачат с девет % за същия интервал от време, предава VOA .   

„ И ето за какво COP28 би трябвало да поеме ангажимент за последователно унищожаване на всички изкопаеми горива – освен въглища, само че всички изкопаеми горива – в това число петрол и газ “, безапелационен е Нюгуна.  

Други споделят, че това е нереалистично – и изкопаемите горива ще би трябвало да бъдат част от енергийния микс, дружно с нововъведения като въглеродни пазари и хващане на въглерод. Настоящият президент на COP28, Султан ал Джабер, също е началник на държавната петролна компания на Обединените арабски емирства, която възнамерява да усили доста производството до 2030 година, оповестява VOA .  

Той упорства за последователното понижаване на изкопаемите горива – вместо последователното им унищожаване – като упорства, че това е единственият метод да се овладее световното стопляне, като в същото време се даде опция за развиване. 

Изправен пред редица рецензии, президентът на COP отбрани позицията си. „ Доста съм сюрпризиран от непрекъснатите и повтарящи се опити да се подкопае работата на председателството на COP28 “, сподели Ал Джабер. 

Voice of America показва, че водачът въпреки всичко не е съумял да успокои критиците си.  

„ Не можем да играем игри, предопределени да защитят неприличните облаги на тези петролни и газови страни “, безапелационен е деятелят Ал Гор. 

" Срещата на COP28 стартира развълнувано ", счита журналистът на  VOA . Хенри Риджуел показва, че домакините са изправени пред тежко предизвикателство да следят договарянията за дефинитивна декларация – като светлината на прожекторите е мощно ориентирана към самия президент на срещата. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР