Срещата на върха на Групата на 20-те започна в Буенос

...
Срещата на върха на Групата на 20-те започна в Буенос
Коментари Харесай

Срещата на Г-20 на фона на дълбоки разногласия

Срещата на върха на Групата на 20-те стартира в Буенос Айрес на фона на дълбоки различия, надалеч от обещанието за мултилатерализъм и преуспяване в света от първия сходен конгрес преди 10 години, съобщи Франс прес.
 
Срещата стартира с над 2 часа забавяне от програмата.
 
Лидерите на 20-те най-развити стопански системи на планетата позираха за " фамилна фотография ", преди да седнат към масата за полемиките, прибавя Агенция Франс Прес.
 
Никаква къса среща на президентите на Русия и Съединени американски щати Владимир Путин и Доналд Тръмп не се планува в коридорите на срещата на върха на Г-20 в аржентинската столица, сподели пред публицисти в Буенос Айрес представител на Белия дом, който е в състава на американската делегация за форума, съобщи ТАСС. Той бе помолен да разяснява изявления в някои съветски медии, че Путин и Тръмп могат да имат спонтанна среща " на крайник " по време на форума. Вчера Тръмп заяви в Туитър, че се отхвърля от квалифицираната към този момент среща сред двамата поради конфликта сред Русия и Украйна в Азовско море.
 
Форматът на церемонията за формалната фотография на водачите на Г-20 и другите поканени интернационалните водачи при откриването на форума не разреши на Путин и Тръмп да разменят по някоя дума, заяви ТАСС.
 
Лидерите излязоха на особено квалифицирания подиум и заеха местата си. Според подредбата на уредниците двамата се оказаха надалеч един от различен и даже не можаха да се ръкуват. След края на фотосесията всички участници в срещата на високо ниво бързо влязоха в заседателната зала и нямаше време да се поговори даже напът към нея. И в залата съветската и американската делегации се оказаха отдалечени една от друга.-->
 
Мястото на Путин се оказа до това на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман. Путин другарски и топло поздрави своя комшия и двамата оживено продължиха диалога си, до момента в който останалите участници заемаха местата си.
 
Русия е разтревожена от основаното състояние в областта на неразпространението и разоръжаването, сподели Путин, представен от ТАСС.
 
" Възможният отвод на Съединени американски щати от отговорностите по Договора за ракетите със междинен и дребен обхват, неяснотата в позицията им по казуса за Договора за стратегическите нападателни оръжия, основават опасности от неконтролируема конкуренция във въоръжаването ", сподели Путин в речта си на срещата на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), състояла се в границите на срещата на върха на Г-20.
 
Той изрази убеденост, че петте страни от БРИКС ще работят от единни съгласувани позиции по тази тематика, което ще бъде значим фактор за активизиране на напъните на международната общественост за гарантиране на интернационалната сигурност и непоклатимост.
 
Говорейки за Сирия, съветският президент сподели, че " химическата офанзива на терористите в Западно Алепо не би трябвало да остане ненаказана ", тъй като в противоположен случай те ще прибягват още веднъж до такива изтъпления.
 
Той акцентира също кардиналната значимост на Парижкото съглашение за климата и нуждата да се образува комплекс от правила за неговата реализация, като се регистрират мненията на всички заинтригувани страни.
 
Междувременно различен забавен миг от началото на срещата на Г-20 е и това, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман беше относително добре признат от редица международни водачи, присъстващи на срещата на високо ниво, макар убийството на журналиста отстъпник Джамал Хашоги, съобщи ДПА.
 
Бин Салман и съветският президент Владимир Путин се ръкуваха сърдечно и се смееха пред камерите преди началото на първата сесия от форума.
 
От офиса на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп потвърдиха, че той " си е разменил смешки " с престолонаследника, въпреки почитан американски чиновник да акцентира, че това не е било нищо повече от жест, засвидетелстван на всички водачи, присъстващи на срещата. Тръмп отхвърли да е беседвал със саудитския принц, само че не изключи да приказва с него в бъдеще. Пред камерите американският президент и саудитският престолонаследник не си обръщаха внимание.
 
Няколко други водачи в същото помещение маневрираха и съумяха да избегнат директен контакт с принца.
 
Британската министър-председателка Тереза Мей сподели, че ще се срещне с Бин Салман, а президентът на Франция Еманюел Макрон имаше къс диалог с принца в коридорите.
 
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че страните от Европейски Съюз, участващи във форума, са единомислещи, че " интернационално измерение " на продължаващото следствие на убийството на Хашоги " може да усили надеждността на саудитското разследване ".
 
Бин Салман се срещна в коридорите и с китайския президент Си Цзинпин, съобщи Ройтерс като се базира на известие на Саудитската организация по печата в Туитър.
 
Саудитската организация разгласява фотоси от срещата на престолонаследника с китайския водач, само че не уточни какво са обсъждали двамата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР