Срещата на върха на ЕС ще продължи трети ден. Очаква

...
Срещата на върха на ЕС ще продължи трети ден. Очаква
Коментари Харесай

Спорът за бюджета на ЕС продълава трети ден

Срещата на върха на Европейски Съюз ще продължи трети ден. Очаква се президентът на Европейския съвет Шарл Мишел да предложи различен проект на 27-те водачи в неделя по обяд, откакто първичните проекти за пакета от 750 милиарда евро срещнаха съпротивата на по-богатите северни държави-членки.
Лидерите се оказаха в невъзможност за големия проект за възобновяване след пандемията от ковид, неспособни да преодолеят яростна опозиция от страна на Нидерландия и нейните „ спестовни “ съдружници, заяви Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

“Ние сме в невъзможност, това е доста комплицирано, по-сложно от очакваното”, сподели италианският министър председател Джузепе Конте след дълги часове на разногласия по време на втория ден от срещата на върха в Брюксел.

Представител на Европейски Съюз съобщи, че водачите ще се съберат в неделя за ден 3, като се чака Мишел да организира срещи през нощта с основните играчи Германия, Франция и Нидерландия.

Европа е в разгара на солидна криза и водачите се пробват да одобрят проект, който може бързо да изпрати пари в брой на страните, които са най-силно наранени, само че липсват средства за стимулиране на техните стопански системи. Но нидерландският министър председател Марк Рюте упорства държавите-членки да получат правото на дефинитивно утвърждение на всяко финансиране – дейно несъгласие – за получателите на средствата.

Той твърди, че надзорът на Европейски Съюз е нужен, с цел да се задължат страни като Испания и Италия да реформират стопанските системи си, с цел да могат по-добре да се оправят с бъдещите рецесии. Като отстъпка по настояванията на Рюте, последният проект на Мишел включва „ супер спешна спирачка “, която дава на всяка страна тридневен прозорец, с цел да провокира обзор от всички държави-членки на проектите за разноски на останалите.

Длъжностно лице от „ не-пестелива “ страна настоя, че това не е право на несъгласие, само че призна, че остава да се види дали страни като Испания и Италия ще одобряват компромиса.

Междувременно европейски източник съобщи, че “икономичните” страни към момента не са удовлетворени и се стремят към повече съкращения, само че че се реализира сериозен прогрес.

„ Преминахме от застоя през вчерашния ден към спокоен, компактен и натоварен работен ден през днешния ден “, съобщи посланик от Европейски Съюз.

На фона на гневните договаряния в един миг водачите на някои по-малки страни – Белгия, Естония, Люксембург и Малта – напуснаха срещата, с цел да се насладят на питиета и чипс на безоблачен площад. Накрая Мишел повика водачите още веднъж на вечеря, където те се съгласиха да останат в Брюксел за трети ден на срещата.

Последното предложение на Мишел би запазило общия бюджет за възобновяване на 750 милиона евро, само че леко трансферира салдото от безплатни средства – от 500 милиона на 450 милиона – към заеми, които нарастват от 250 милиона до 300 милиона, съгласно документ, забелязан от Агенция Франс Прес.

Докато Рюте беше самичък в твърдата си позиция по отношение на нуждата от единомислещо утвърждение на безвъзмездните средства, Австрия също изрече възражения. “Съотношението на безвъзмездните средства и заемите просто би трябвало да бъде различно”, съобщи канцлерът Себастиан Курц пред кореспонденти.

Като спомагателна поддръжка за Австрия, Нидерландия и останалите “безотговорни” – Швеция и Дания – новият проект на Мишел също усилва отстъпките, които получават от вноските си в Европейски Съюз.

“Това не е задоволително за нас. Искаме малко повече, само че посоката е добра”, сподели Курц.

Но предстоят още проблеми. Европейски посланик съобщи за Агенция Франс Прес, че „ безотговорните страни “ няма да се задоволят с намаляването на размера на безвъзмездните средства до 450 милиарда евро и ще упорстват за повече, които да се трансфорат в заеми, подлежащи на погасяване. „ Искаха нулеви дотации “, сподели той.

Това, което чиновниците на Европейски Съюз назовават въпроса за “върховенството на закона”, също ще бъде пречка. Унгарският министър председател Виктор Орбан към момента може да наложи несъгласие върху всеки опит за обвързване на бюджетните средства с страните, поддържащи европейските правни стандарти.

“Не могат да се одобряват никакви предварителни политически условия”, съобщи Золтан Ковач, представител на Орбан.

А избавителният пакет е в допълнение към планувания седемгодишен бюджет на Европейски Съюз – на стойност повече от един трилион евро – който водачите би трябвало да обсъдят също по този начин и дали и когато са съгласни избавителния пакет.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР