Срещата на върха има официален дневен ред, но се очаква

...
Срещата на върха има официален дневен ред, но се очаква
Коментари Харесай

Срещата на върха: Франция и Германия носят товара си в Брюксел

Срещата на върха има формален дневен ред, само че се чака Франция и Германия да вкарат в него лична стратегия.

Коалиционното държавно управление на Германия не може да спре да се кара. Във Франция е неспокойно поради митингите. Двете най-големи страни в Европейски Съюз си носят товара и в Брюксел.

Лидерите на Европейски Съюз се надяваха, когато се съберат през днешния ден в Брюксел за двудневна среща на върха, да се съсредоточат върху стопанската система и външните работи. Но Германия и Франция към този момент са си присвоили събитието.

Берлин се пробва в последния миг да спре един към този момент одобрен проект - последователното унищожаване до 2035 година на обичайните коли с мотори с вътрешно горене. Париж е неудовлетворен, че Европейски Съюз е пропуснал нуклеарната промишленост в законодателен пакет, целящ да задържи вложителите в чисти технологии в Европа и надалеч от Съединени американски щати и техните примамливи дотации, написа „ Политико ”.

Освен това Франция има и вътрешни проблеми. Очаква се през днешния ден страната да спре работа, защото синдикатите приканват служащите да стачкуват против извънредно непопулярния блян на президента Еманюел Макрон да увеличи пенсионната възраст. Очаква се да бъдат нарушени публичният превоз, работата на учебните заведения, сметосъбирането и влаковите услуги.

Германия също има свои лични проблеми вкъщи. Трипартийното държавно управление на страната постоянно се сблъсква с различия, което го кара да трансформира курса и да протака решенията, което основава сериозна главоблъсканица в Брюксел.
" Разправията към последователното унищожаване на колите с вътрешно горене става все по-абсурдна и в този момент заплашва да засенчи срещата на върха на Европейски Съюз ", съобщи Тери Райнтке, немски член на Европейския парламент, който е съпредседател на групата на Зелените.

Казано по-просто: Теренът е налице.

(Не)официалният дневен ред

Лидерите на Европейски Съюз, несъмнено, ще продължат да работят по формалния дневен ред, който включва одобрение на договорката за доставка на 1 милион муниции за Украйна. Но откакто договарянията към този момент са почнали, всички погледи ще бъдат ориентирани към това какъв брой звук ще вдигнат Германия и Франция по своите обичани тематики.

Няколко дипломати, участващи в подготовката на срещата на върха, обявиха, че и двата въпроса - разпоредбите за автомобилните излъчвания и дали нуклеарната сила се смята за " чиста " - евентуално ще бъдат повдигнати по време на самата среща, като се има поради, че по-широката тематика на срещата на върха е европейската стопанска система и нейната конкурентоспособност.

Предвижда се през днешния ден водачите да беседват и по въпросите на търговията, като Германия евентуално ще се застъпи за по този начин наречената договорка на Меркосур с Южна Америка - още една ябълка на раздора с Франция, която се отнася с съмнение към препоръчаното съглашение.

От Елисейския замък потвърдиха по време на брифинг в сряда, че Макрон ще изрази позиция най-малко по нуклеарния въпрос.

Макрон възнамерява да каже на сътрудниците си, че би трябвало да се включат в " стратегическа полемика " за нуклеарната енергетика, показа чиновник на Елисейския замък при изискване за анонимност. " Президентът ще произнесе седяща тирада за нуклеарната енергетика и нейното място в нашите старания за декарбонизация ".

Служителят твърди, че в последните оферти на Европейски Съюз нуклеарната енергетика е била третирана по " неравностоен метод ", в това число законодателния пакет, наименуван " Закон за нулевата промишленост " (Net Zero Industry Act), създаден в отговор на американския Закон за понижаване на инфлацията, който заделя милиарди за зелени дотации за бизнеса.

Официалният представител упорства, че Франция " не е единствена " в настояването си за " по-малко дискриминация против нуклеарната енергетика ".

" Трябва да бъдем поредни ", сподели той. " Не можем да кажем " да " на нуклеарната енергетика в понеделник и " не " във вторник или в сряда ".

Но към този момент има признаци, че Макрон ще се сблъска с трудности. Германия, която има забележителна власт в Брюксел, се опълчва на класифицирането на нуклеарната сила като " зелена ". Това е и необикновен проблем за немските Зелени, които са част от ръководещата коалиция в страната.

Министър-председателят на Люксембург Ксавие Бетел, който постоянно е считан за съдружник на Макрон, също предизвести в изявление за „ Политико ”, че не би трябвало да има " европейски етикет " за нуклеарната сила.

" Смятаме, че нуклеарната енергетика не е нито устойчива, нито безвредна, нито бърза ", сподели той. " Всеки може да прави каквото си желае. Но за мен би било неправилно да се поставя европейски етикет върху нуклеарната сила, който да я дефинира като зелена, безвредна или възобновима. "

Берлин залага на електронните горива

Целта на Германия е да получи дерогация, която да ѝ разреши да продължи да продава коли с мотори с вътрешно горене и след 2035 година, стига те да работят с електронни горива - синтетична опция на изкопаемите горива.
Понастоящем немското министерство на превоза води договаряния с Европейската комисияза намиране на заобиколен вид за електронните горива.

Този блян е подсилен от Италия, Чехия, Полша и България, макар че по-голямата част от блока е ядосана от обстоятелството, че Германия е направила 11-часов опит да промени правила, които към този момент са били признати.

Тази седмица немски публични лица признаха, че въпросът може да се придвижи и на срещата на върха.

" Не може да се изключи опцията [електронните горива] да бъдат разисквани в коридорите на срещата на върха ", съобщи почитан немски чиновник пред кореспонденти в Берлин.

Някои повдигнаха въпроса, че Германия и Франция може да приготвят съглашение " quid pro quo " (нещо за нещо – бел. ред.), което да бъде разисквано в тези " коридори ". Твърди се, че Франция ще се съгласи с натиска на Германия за електронните горива в подмяна на това Европейски Съюз да поддържа ролята на нуклеарната сила в Закона за нулевата промишленост и други законодателни актове, свързани с климата.

Дори е планувана двустранна среща сред президента Макрон и немския канцлер Олаф Шолц в периферията на срещата на върха - евентуално за петък сутринта.

Въпреки това публични лица омаловажиха опцията за подписване на такава договорка.

Вместо това чиновниците на Комисията обмислят до каква степен могат да стигнат, с цел да предложат на Берлин лимитирано правно пространство за продажба на дребен брой транспортни средства с електронно задвижване след 2035 година, най-вероятно единствено първокласни коли.

Лидерите обаче ще дадат някакъв сигнал за това какво мислят по въпроса за нуклеарната сила. По време на срещата на върха те би трябвало да произнесат първична присъда по Закона за нулевата промишленост като част от полемика за това по какъв начин Европейски Съюз реагира на Закона за понижаване на инфлацията.

Дори обаче Макрон да получи тъкмо това, което желае в Брюксел, в петък във Франция още веднъж ще се чуе писък на митинги и ще се натрупат купчини отпадък.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР