Срещата на руския лидер Владимир Путин с държавния секретар на

...
Срещата на руския лидер Владимир Путин с държавния секретар на
Коментари Харесай

Росийская газета: Посещението на Помпейо в Русия мина без значими резултати, но вдъхна надежди за размразяване на двустранните контакти

Срещата на съветския водач Владимир Путин с държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо в Сочи може би ще е насочен пункт за нормализиране на контактите сред двете страни. Това предвижда " Известия " в коментар за вчерашната аудиенция на американския общественик в Русия, наречена " ден за рестарт ".

Евентуалното възобновяване на връзките сред Москва и Вашингтон ще спомага за попречване на военни произшествия, споразумяване на районни спорове и стабилизиране на ситуацията в света, считат специалисти и политици, представени от вестника.

Освен с Путин, Помпейо беседва през вчерашния ден с съветския външен министър Сергей Лавров. Русия предложи двете страни да образуват взаимна неправителствена експертна група и бизнес съвет, също и да възобновят професионалния разговор за киберпространството. Според политолози визитата на Помпейо сочи, че Вашингтон е осъзнал нуждата от по-интензивни контакти с Москва, с цел да бъдат преодолени насъбраните проблеми, показва " Известия ".

Засега няма чувство за пробив в руско-американските връзки, " само че се появи делова настройка у американската страна ", цитира " Росийская газета " усещания на Юрий Ушаков, асистент на съветския президент.

Първото посещаване на Помпейо в Русия като държавен секретар мина без значими резултати, само че вдъхна очаквания за топене на двустранните контакти и последователно възстановяване на връзките, написа московският официоз в друга обява.

Като цяло сигналите от Сочи са много позитивни, договарянията са сполучливи и може да се чака някакво продължение, разсъждава в публикация за същия вестник ръководителят на външнополитическата комисия в горната камара на съветския парламент Константин Косачов.

Според него обаче тази наклонност надали ще бъде подкрепена скоро от възобновяване на контактите по линия на парламентите предвид на " упоритото русофобско болшинство " в Конгреса на Съединени американски щати. " В случая формалната дипломация изпреварва парламентарната. Но сме подготвени да работим и по тази линия ", акцентира съветският сенатор.

Помпейо нееднократно бе повторил, че идва в Русия със задача да усъвършенства двустранните връзки - и той съумя да убеди съветските си сътрудници, че това е допустимо, гласи оценка на " Комерсант ".

Посещението на Помпейо може да се преглежда като част от подготовката за договаряния сред Владимир Путин и президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп през юни в коридорите на срещата на върха на Г-20 в Япония, написа " Независимая газета ".

По всичко проличава, че Кремъл е подготвен да договаря. Въпросът е какво цели с това Тръмп в подтекста на почналата подготовка за президентските избори в Съединени американски щати през 2020 година, когато съперниците му сигурно ще вземат на въоръжение " съветското досие ", прибавя изданието.

" Според мен за Тръмп връзките с Русия, срещата с Путин, туитовете по какъв начин двамата щели да се спогодят - това е най-вече метод да показва на съперниците си в Америка какъв брой малко ги зачита и какъв брой нехае за тяхното мнение. Щом крещите, че с Путин не може да се беседва, аз пък на инат на вас ще контактувам с него ", изяснява политологът Фьодор Лукянов.

По думите му тематиката за Русия няма да се употребява толкоз необятно на идващите избори в Съединени американски щати, колкото предния път, само че " някой все ще разгърне следващата вълна за съветска интервенция. Обаче опитът демонстрира - и политтехнолозите на Демократическата партия би трябвало да го вземат поради, - че това едва се отразява на изборните настройки ", прибавя специалистът.

Новият опит на Доналд Тръмп да гради връзки с Русия интензивно ще се разисква в целия свят, написа " Взгляд ". " Освен субективните спънки за руско-американския разговор обаче има и фундаментални, справедливи аргументи за опълчване сред двете сили - това е най-много претенцията на Щатите за световно владичество ", написа изданието.

 

По материали на БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР