Срещата на министрите предвещава по-топли отношения между Гърция и Турция

...
Външните министри на Гърция и Турция се споразумяха да съживят
Коментари Харесай

Външните министри на Гърция и Турция се споразумяха да съживят контактите на високо ниво между своите страни и да търсят „нови подходи“ към проблемите като част от усилията за подобряване на връзките между двете съседки на НАТО, които са враждуващи заради поредица от десетилетни спорове.

Дискусиите между гръцкия Йоргос Герапетритис и турския Хакан Фидан във вторник се проведоха в сравнително приятелска атмосфера, предизвикана от Гърция, която изпрати помощ на Турция след опустошителното земетресение по-рано тази година и Турция, която изрази съболезнования след смъртоносна влакова катастрофа в Гърция.

„Навлязохме в нов и положителен период в отношенията ни с Гърция“, каза Фидан пред журналисти в края на разговорите им. „Отново изразихме убеждението си, че проблемите ни ще бъдат решени чрез конструктивен диалог между двете съседки и съюзници.“

Срещата дойде, когато Анкара, в разгара на икономическия спад, търси възстановяване на често проблемните си отношения със западните нации. Това следва рядка среща между президента Реджеп Тайип Ердоган и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Литва през юли.


Според „пътна карта“, разкрита от двамата министри, Мицотакис и Ердоган ще се срещнат отново в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк на 18 септември, последвано от среща на високопоставени служители през октомври.< /p>

Страните също така ще проведат разговори относно поредица от мерки за изграждане на доверие и ще съживят спрялото заседание на Съвета за сътрудничество на високо ниво.

„Нямаме глави в облаците. Знаем, че дистанциите, които се развиха с течение на времето и страстите, предавани от поколение на поколение, не могат да бъдат изтрити с един замах“, каза Герапетрит.

„Но ние имаме склонността и волята да инвестираме в откровеност и взаимно разбирателство, за да търсим общ език, да скъсаме с установените мнения и, когато има разногласия, те поне да не водят до кризи“, продължи той.

Гърция и Турция са в спор по териториални претенции в Егейско море, права за енергийни проучвания в източното Средиземноморие и разделянето на Кипър, наред с други въпроси.

„Ние оценихме нашите проблеми, свързани с Егейско и източното Средиземноморие по изчерпателен начин“, каза Фидан. „Съгласихме се да предложим нови подходи към решаването на проблемите.“

Отношенията между двамата съюзници в НАТО остават напрегнати, след като едва не се сбиха преди две години.

Гръцките и турските военноморски сили се забелязваха взаимно в Егейско и Източното Средиземноморие цяло лято, след като Турция изпрати кораб за проучване, да търси подводен нефт и газ във води, които Гърция твърди, че са нейна юрисдикция съгласно международното право.

Турция обвини Гърция, че разполага войски на островите в Егейско море близо до турското крайбрежие в нарушение на договорите. Гърция казва, че трябва да защитава островите срещу потенциална атака от Турция, отбелязвайки, че Турция разполага със значителна военна сила на западното турско крайбрежие.

Турски официални лица казаха, че продължаващата милитаризация на островите може да доведе до това Турция да постави под въпрос собствеността им, докато Ердоган стигна дотам, че да заплаши да изпрати ракети на Атина.

Миналата година Ердоган обеща никога да не разговаря с Мицотакис, ядосан на гръцкия лидер, който по време на посещение в Съединените щати призова Вашингтон да не продава изтребители F-16 на Турция.

Но отношенията между двете страни се подобриха, когато Гърция стана една от първите, изпратили спасители в Турция след опустошителни земетресения през февруари, които убиха 50 000 души.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР