Срещата ми днес с министъра на външните работи на Кралство

...
Срещата ми днес с министъра на външните работи на Кралство
Коментари Харесай

Борисов: Интересът на Саудитска Арабия към България е огромен



Срещата ми през днешния ден с министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия Ибрахим Абдулазис ал-Асаф е да притегли повече участници в състезанието за създаване на газовия хъб "Балкан ", сподели пред публицисти министър председателят Бойко Борисов в Шарм ел Шейх в Египет, където се организира среща на върха сред страните от Европейски Съюз и Арабската лига.
Той напомни и решението на Министерски съвет от предходната седмица за основаване на българо-саудитско смесено предприятия в региона на земеделието.
„ Това е значима страна за арабския свят - в случай че нещо се разклати в Саудитска Арабия, Сирия ще е като "пионерска организация " пред нея. Миналата седмица Саудитска Арабия взеха въоръжение от Индия за 100 милиарда $ и за 10 милиарда $ имат контракти с Китай “, сподели Борисов.
Интересът на Саудитска Арабия към България е голям и е препотвърден и от краля, и от външния министър на страната, добави Борисов.
„ Декларацията, която чакам да се одобри след края на форума да е в звук, че без значение от големите разлики единствено разговорът може да помогне в битката с тероризма, незаконната миграция, подкрепяне на образованието и на културата “, сподели българският министър председател. „ Пример за превъзмогване на разликите в религията е реставрацията на църквата в Истанбул. Тя щеше да падне след няколко години, само че в този момент се посещава от десетки хиляди туристи “, уточни Борисов.

„ Срещата беше тежка, само че е по-добре да си приказваме и да се съобразяваме, в сравнение с да има терористични актове или войни “, сподели Борисов.
„ България е образец по какъв начин работи добре по едно и също време с Турция и с Египет, с Ливан, с Гърция и Кипър. Ние не скапваме старите си другарства в името на нови, а надграждаме старите си другарства. Тук всички знаят, че когато се отнася за справяне с миграцията от Турция позицията ни е ясна, че никой не си разрешава и да пита за нея “, сподели Борисов.
„ Миналата седмица с вицепрезидента на Съединени американски щати говорихме за НАТО, в четвъртък и петък идва генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг с голяма делегация, а в понеделник идва и министър председателят на Русия Дмитрий Медведев. Никой от тях не си разрешава да приказва за какво одобряваме едните за сметка на другите “, сподели Борисов.

България е извънредно предан член на НАТО и на Европейски Съюз с прагматична политика поради мястото, където се намираме - отвъд Черно море са Турция и Русия, сподели Борисов.
Темата за изнесените бежански центрове е деликатна - тя беше наранена в диалозите, само че нито една страна не желае да каже, че може да поеме няколко милиона мигранти, това може да си го разреши единствено Реджеп Ердоган, другите са деликатни на тази тематика, сподели Борисов.

„ Говорихме и с премиера на Гърция Алексис Ципрас за четиристранна среща на България, Северна Македония, Сърбия и Гърция, на която да се разиска създаване на инфраструктура, която минава през тези страни. Казах му, че през юни се надявам да създадем първа копка на интерконектора на газовата връзка с Гърция, тъй като гръцки компании желаят удължение на периода, само че се надяваме това да се случи “ уточни министър председателят.

„ Този план ни е значим за диверсификацията на газовия хъб „ Балкан “. Този хъб е построен напълно по европейски правила и подсигурява да получаваме същите количества природен газ, които имаме сега. Не бива да изпускаме опцията да сме част от автомагистрала, по която минава природния газ. С инфраструктура и тръби можем да употребяваме природен газ от доста места и всичко ще е въпрос на конкуренция и на цена “, сподели още министър председателят. /Дарик
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР