Срещата между премиера Кириакос Мицотакис и президента Реджеп Тайип Ердоган,

...
Срещата между премиера Кириакос Мицотакис и президента Реджеп Тайип Ердоган,
Коментари Харесай

Гръцки медии: Мицотакис и Ердоган смекчиха тона, различията обаче остават

Срещата сред премиера Кириакос Мицотакис и президента Реджеп Тайип Ердоган, състояла се в Истанбул, е позитивен процес в връзките сред Гърция и Турция, разясняват през днешния ден гръцките печатни издания, представени от Българска телеграфна агенция.

Двамата се срещнаха в неделя по покана на турския президент.

Според в. „ Та неа “ посланието от срещата сред Мицотакис и Ердоган е „ разговор с бъдеще “. Изданието отбелязва, че двамата са разискали основни въпроси. „ Та неа “ разяснява, че Анкара се пробва да успокои връзките сред двете страни след известно повишаване на напрежението, следено през последните месеци.

За позитивни стъпки при избрани условия, написа в. „ Елефтерос типос “. На челната си страница изданието извежда думи на Мицотакис, че двете страни имат огромни разлики, които не могат да бъдат преодолени от през днешния ден за на следващия ден и изразеното от Ердоган разбиране, че е маркиран прогрес в двустранните връзки.

„ Договориха се за спокойна атмосфера и че разликите остават “, написа по тематиката „ Елефимерида звук синдактон “. Изданието разяснява, че срещата в Истанбул се е състояла под тежката сянка на съветското настъпление в Украйна и условието за съдружници за единение на Запада.

В публицистичен коментар „ Ефимерида звук синдактон “ задава въпрос за какво тъкмо в този момент двамата водачи са решили да покажат омекотен звук като изискване за решение на гръцко-турските разлики. Според източници на вестника това се случва, тъй като съветското навлизане в Украйна е наложило на Ердоган и Мицотакис да приказват като съдружници.

Няма заплаха да създадем неточност, в случай че кажем, че Съединени американски щати са поискали срещата Ердоган-Мицотакис, с цел да обезпечат успокоение в югоизточния фланг на НАТО, признавайки, че Ердоган е „ безпристрастен “ договарящ с Русия, отбелязва „ Ефимерида звук синдактон “ като добавя, че смяна в гръцко-турските противоречиви въпроси няма и няма да има до момента в който връзките сред двете страни се дефинират от мощните страни.

За нова насочна точка в връзките сред двете страни написа в. „ Прото тематика “ като отбелязва, че Ердоган и Мицотакис са сложили основите за построяването на по-спокойни връзки. Срещата им е траяла два часа, а двамата са се разделили, предавайки поздрави на фамилиите си. Коренно разнообразни бяха инцидентните им срещи лице в лице през 2019 година в Ню Йорк и Лондон, както и срещата им през лятото на предходната година в НАТО, когато Атина и Анкара бяха изправени пред спор, напомня изданието.

Вчерашната среща сподели желанието и на двете страни в идващите месеци да няма напрежение сред тях, прибавя „ Прото тематика “. Според изданието извънредно забавна е думата, употребена от Мицотакис пред Вселенския патриарх Вартоломей за срещата си с Ердоган. Гръцкият министър председател е определил срещата като „ основа “ за възстановяване на двустранните връзки и за по-спокойни дни в района.

Това не значи, че двамата не са разискали разликите сред страните или че автоматизирано те са били решени, отбелязва „ Прото тематика “. Според информация на изданието Ердоган и Мицотакис са почнали с разискването на районната конюнктура, с цел да стигнат до двустранните връзки като всеки е изложил позициите си. Това значи, че Ердоган е приказвал за статута на островите в Егейско море и мигрантския въпрос, а Мицотакис е изложил гръцката позиция по въпроса.

В края двамата са се съгласили, че имат разлики, само че са разискали серия от гръцко-турски срещи в бъдеще, с цел да могат нещата да се изгладят. В рамките на тези срещи следва съвещание по ограничения за създаване на доверие във военната сфера, което ще се състои през април в Анкара.

Съществува опция през лятото в Гърция да се състои конференция на страните от Югоизточна Европа, на която да бъде поканена и Турция. Ако всичко се развива добре, през есента в Гърция ще има съвещание на висшия съвет за съдействие, който е замразен от години, като се планува той да бъде управляван от Ердоган и Мицотакис, както и да участват редица министри от двете страни.

Нахлуването на Русия в Украйна сътвори изцяло друга нова среда и нужда от нова конструкция на сигурността в Югоизточното Средиземноморие, показва " Прото тематика ".

В. „ Катимерини” разяснява, че посланията на срещата сред Мицотакис и Ердоган са позитивни, само че следва да се разбере доколко дават отговор на действителността.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР