Срещата между лидерите на ЕС и Турция, която е необходима

...
Срещата между лидерите на ЕС и Турция, която е необходима
Коментари Харесай

Какво се очаква да се случи на срещата ЕС

Срещата сред водачите на Европейски Съюз и Турция , която е нужна за нормализиране на връзките сред Европейския съюз и Анкара , ще се организира в понеделник във Варна.

Основни тематики на договарянията ще бъдат осъществяването на изискванията на съглашението сред Турция и Европейски Съюз за бежанците , както и разискването на спора на Турция с Кипър, Гърция и Италия за добива на газ на кипърския шелф.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер , ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск , ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни ще обсъдят необятен набор от двустранните връзки с президента на Турция Реджеп Ердоган , министъра за връзките с Европейски Съюз Юмер Челик , министъра на стопанската система Нихат Зейбекчи и министъра на търговията и митниците Бюлент Тюфекчи.

„ Има потребност да се урегулират връзките с нашия комшия - Турция. Диалогът с турския президент би трябвало да бъде удължен “, акцентира българският министър председател Бойко Борисов . Той стана главен уредник на тази среща, защото България извършва през първото полугодие функционалността на ръководител на Съвета на Европейски Съюз.

Последната среща на върха ЕС-Турция беше през май 2017 година

„ Очаква се доста тежка среща, връзките са извънредно напрегнати . Трябва да потвърдим привързаността си към съглашението за бежанците и да осигурим втория финансов транш за Турция. Нашата минимална цел е да подсигуряваме сигурността на външната граница на Европейски Съюз , с цел да може 3,5 милиона бежанци, които се намират в Турция да останат там. Нуждаем се от урегулирани връзки с нашия комшия “, отбелязва Борисов като разяснява идните договаряния.
 
 БГНЕС

Според данни на турския всекидневник „ Хюриет “ най-сложната тематика ще бъде финансовата помощ от 3 милиарда евро за сирийските бежанци . Турция упорства за гъвкава позиция в отделянето на средствата, т.е. предоставяне на правото Анкара сама да взема решение защо ще ги употребява , а Еврокомисията декларира готовността да се финансират единствено съответни планове.

Ердоган ще упорства и за анулация на визите за турски жители и отваряне на нови глави за договаряния за влизането на Турция в Европейски Съюз , за което страните се договориха още през 2016 година в границите на съглашението за затваряне на турската граница за насочващите се към Европейския съюз емигранти. Европейска комисия ще се постарае да откаже и за визите и нови преговорни глави като се стимулира, че Турция не е отменила своите антитерористични закони и изключителното състояние, които съгласно Брюксел нарушават правата на жителите.

Европейската комисия в този момент просто не може да извърши обещанието си за анулация на визите за турските жители. За тази цел е нужна поддръжката на всички страни от общността за утвърждение на такова решение в Съвета на Европейски Съюз , до момента в който по-голямата част от европейските столици не поддържа въвеждането на безвизов режим за Турция.

Трудните връзки на Анкара и Брюксел се усложниха още повече при започване на тази година по отношение на повишаването на напрежението сред Турция , от една страна, и страните от Европейски Съюз Кипър, Гърция и Италия от друга по проблемите на добива на газ на кипърския шелф.

През януари турските военни кораби блокираха плаващата сондажна платформа Saipem 12 000 на италианската компания „ Ени “, която трябваше да реализира проучвателни сондажи във водите на изключителната икономическа зона на Кипър . Никозия бе предоставила на италианската компания съответния лиценз за създаване на местонаходището. Турската страна изрази угриженост поради работата на италианската компания в Кипър и реши, че тази активност опонира на ползите на Анкара.
 
 БГНЕС, списък

След визитата в Италия на 5 февруари Ердоган съобщи пред турски публицисти, че по време на срещата с президента Серджо Матарела и премиера Паоло Джентилони е повдигнал въпроса за „ Ени “ и е предизвестил, че Турция вижда заплаха от добива на газ в този регион за приетата единствено от Анкара т.нар.Севернокипърска турска република, и счита стратегическия избор на италианската компания за неточност.

Тази обстановка е разисквана на срещата на върха на Европейски Съюз на 22 и 23 март в Брюксел, по време на която останалите страни на Европейски Съюз поддържаха Атина и Никозия . В заключителното заявление на срещата уверено се осъждат продължаващите противозаконни дейности на Турция в Средиземно и Егейско море и се акцентира цялостната взаимност с Кипър и Гърция. Срещата на върха прикани Турция незабавно да приключи тези дейности и да почита суверенното право на Кипър да изследва и създава своите естествени запаси в сходство с европейското и интернационалното право.

Лидерите на Европейски Съюз подсетиха на Анкара за отговорностите й " да съблюдава интернационалното право, както и да възстановява връзките си с всички страни членки на Европейски Съюз, в това число Република Кипър ". Освен това срещата на върха на Европейски Съюз изрази изключителна угриженост във връзка на задържането на жители на Европейски Съюз в Турция и прикани за " оперативно и положително решение на всички тези въпроси ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР