Срещата им в Сочи продължи 3 часаАнкара иска Киев да

...
Срещата им в Сочи продължи 3 часаАнкара иска Киев да
Коментари Харесай

Путин каза „Не!“ на Ердоган за зърнената сделка

Срещата им в Сочи продължи 3 часа
Анкара желае Киев да смекчи позицията си

Пускат първи блок на АЕЦ “Аккую ” следващата година

Москва е подготвена да се върне към осъществяване на черноморската зърнена договорка, само че едвам след унищожаване на рестриктивните мерки върху съветския експорт на храни и торове. Това даде обещание Владимир Путин на турския президент Реджеп Ердоган на конференцията, след края на днешната им среща в черноморския курорт Сочи, съобщи Ройтерс.

Президентът на Русия акцентира, че филантропичните коридори в Черно море се употребяват за военни цели от Украйна, в това число и за терористични офанзиви против цивилни цели, до момента в който Русия е предоставила ясни гаранции за сигурността на корабоплаването.

Путин съобщи, че отдръпването на Москва от черноморската самодейност не се е отразило на международния пазар, защото цените на пшеницата падат и няма недостиг на храна. По неговите думи Русия е покрай съглашение за безвъзмездни доставки на зърно за Африка, които могат да стартират “до две-три седмици ”. От 32,8 милиона тона товари, изнесени от Украйна, повече от 70% са били за богати страни, добави още Путин.

Ердоган на собствен ред означи, че счита настояванията на Русия за обективни, а забележката за нуждата от изпращане на храни в най-бедните страни е вярна. По думите му Украйна би трябвало да смекчи позицията си по отношение на Русия по отношение на зърнената договорка, като той чака скоро да бъде взето решение.

Говорейки за спора в Украйна, турският президент изрази подготвеност да стане медиатор сред страните. Също по този начин, той увери, че Анкара и Москва ще подхващат стъпки за градежа на втора турска АЕЦ в Синоп, на брега на Черно море.
Ердоган добави, че сега строителството на първата турска АЕЦ “Аккую ” върви сполучливо, като се възнамерява първи блок да бъде пуснат идната година. Освен това, по неговите думи, годишният стокооборот с Русия скоро може да доближи $100 милиарда.

На собствен ред Путин напомни, че Киев е “изпратил на бунището ” споразуменията, които бяха реализирани с посредничеството на Ердоган. Руският президент добави, че украинска контраатака е изцяло провалена, само че Москва в никакъв случай не е отказвала от договаряния.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР