„Срещата ЕС – Турция е сериозен геополитически пробив на българската

...
„Срещата ЕС – Турция е сериозен геополитически пробив на българската
Коментари Харесай

Местан: Омръзна ми да веят Турция като плашило

„ Срещата Европейски Съюз – Турция е сериозен геополитически пробив на българската дипломация”, счита водачът на партия ДОСТ Лютви Местан.

По думите му този пробив може да стане исторически, само че единствено в случай че се състои втора среща сред Европейски Съюз и Турция. „ След като на тази намира се реши въпроса за финансирането, идната среща може да бъде диалог за ценностите”, разяснява Местан в утринния блок на bTV.

„ Турция би трябвало да стане член на Европейския съюз”, безапелационен е Лютви Местан. Според него присъединението на Западните Балкани включва Турция и Украйно също. „ Едва тогава европейският план ще бъде цялостен – Европа ще остане един затворен християнски клуб и няма да бъде задоволително мощен в новата световна конкуренция”, счита Местан.

На въпрос дали човешките права са застъпени в прилежаща Турция, Местан разяснява, че едвам когато сме изпълнили и ние критериите за демократични стандарти, тогава можем да разясняваме обстановката в други страни.

„ Турция през днешния ден води тежка война с терора”, сподели още Местан, само че не отговори непосредствено на въпроса за човешките права.

„ Аз ще се веселя да чуя, че сърцето на българският президент се простира до Бурса, където живеят няколкостотин хиляди жители. В тази доктрина няма никакви териториални искания. Моите душевни граници се простират, където има и един българин. Моят апел е тази теза да не се смесва с някаква опасност за териториални искания. Омръзна ми Турция да се размахва като плашило”, разяснява Местан във връзка изявленията на Реджеп Ердоган за Казанлък.

„ От тази позиция съм казвал Бурса е България, Анкара е България”, добави водачът на ДОСТ.

„ В тази теза няма териториална претенция”, сподели Местан.

По мотив другата коментирана тематика към визитата на турския президент у нас, а точно компенсациите за тракийските бежанци, водачът на ДОСТ разяснява, че да се търси определението „ геноцид” за всяка покруса е прекомерно неприемливо”.

„ Най-важното е тези проблеми да не се политизират излишно”, сподели Местан.

„ Ако ние възприемаме като геноцид всяко трагично следствие от която и да е война, то мисля, че единствено ще влошим двустранните отношения”, добави още водачът на ДОСТ.

„ Ако в България имаше действителна независимост на политическата активност, в случай че в България не бяха нарушени конституционните права на българските жители да вземат участие свободно в изборите, през днешния ден ДОСТ щеше да бъде парламентарно показана политическа партия”, счита Местан.

Той разяснява, че партията има големи проблеми с финансирането, тъй като се устоя единствено от дарения и членски импорт. „ Не получавам заплата като водач на партията”, сподели още той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР