Срещата е част от инициативата на Илияна Йотова „Народността не

...
Срещата е част от инициативата на Илияна Йотова „Народността не
Коментари Харесай

За високия, но неизползван потенциал на българските ИТ-кадри

Срещата е част от самодейността на Илияна Йотова „ Народността не пада там дето, знанието живей "

В платформа за основаване на контакти и обмяна на хрумвания се трансформира следващата онлайн среща от самодейността на вицепрезидента Илияна Йотова „ Народността не пада там, дето знанието живей ". Йотова беседва с специалисти по осведомителни и информационни технологии, експерти и учени в областта на високите технологии със международен престиж от българските общности по света и в България.

Досега такива срещи вицепрезидентът организира с български представители на креативните среди - поети, писатели, кинодейци от Северна и Латинска Америка, от Австралия и Африка. Форумът има за цел да насърчи връзките сред разнообразни професионални среди у нас и в чужбина. „ Липсва ни знанието за вас. Искаме българското общество да ви познава, дружно да работим за по-добрия облик на България по света ", уточни Илияна Йотова. Тя акцентира, че неслучайно срещата се организира в навечерието на Деня на националните будители - „ търсим актуалните будители, които ни обогатяват със своите знания и достижения ".

Своя опит и хрумвания споделиха Иван Ташев - ръководещ съучастник в Майкрософт и съпредседател на Центъра за българска просвета в Сиатъл в щата Вашингтон, Николай Колев - програмист, ръководител на Българската църковна община „ Света Злата Мъгленска " и настоятел в Българското неделно учебно заведение в град Ървайн в щата Калифорния, и старши архитектът на мрежови данни Кирил Божилов от енергийния клъстър в Торонто. От България се включиха Огнян Траянов - създател и притежател на една от най-големите български софтуерни компании и зам.-председател на Българската асоциация за осведомителни технологии, и проф. Светозар Маргенов от Института по осведомителни и информационни технологии на Българска академия на науките, началник на Центъра за върхови достижения по информатика и информационно-комуникационни технологии.

Участниците в срещата показаха акценти от активността си и най-новите си достижения. Общо беше мнението за нуждата от усилване на партньорството сред тази професионална общественост измежду българите в чужбина и българите в родината. Посочено беше, че българите, които се занимават с просвета в областта на компютърните технологии, са необработен запас. На срещата беше изтъкнато, че България би трябвало да търси добавената стойност, гения и огромния капацитет на своите фрагменти в осведомителните и информационните технологии, а не трудът им да отива за аутсорсинг промишлеността. Страната ни има доста качествени специалисти в тази сфера, само че липсват предприемаческите умения. В диалога беше посочено, че в България няма пазар на нововъведенията, по тази причина е потребна обмяната на положителни образци и практики. Вицепрезидентът Йотова акцентира, че Планът за възобновяване и резистентност ще даде благоприятни условия за развиване в тази сфера и за създаване на стартъп компании.

Освен потвърдени специалисти в своята област, участниците в срещата от чужбина са отдадени и на дейностите на българската общественост, ориентирани към предпазване и разпространяване на българския език, просвета и дух. Изучаването на български език от най-ранна възраст и образованието са измежду целите им.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР