Срещали сме всякакви видове риби с всякакви причудливи форми, окраски

...
Срещали сме всякакви видове риби с всякакви причудливи форми, окраски
Коментари Харесай

Рибата с най-дългото име

Срещали сме всевъзможни типове риби с всевъзможни причудливи форми, окраски и размери, само че досега не бяхме попадали на риба, на която мъчно можем да произнесем името.

Става дума за една тропическа балистова риба, която се среща единствено на територията на Хаваи и е известна с хавайското си име humuhumunukunukuāpuaʻa. Може би на български ще звучи нещо като хумухумунукунукуапуа`а. По-добре да не се опитваме да го споделяме бързо няколко пъти, тъй като става ужасно. Дори самите хавайци за малко употребяват единствено humuhumu.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Aryien Shapiro (@phantomial) на Юли 20, 2018 в 10:06 PDT

В дословен превод от хавайски значи балистова риба с зурла като на прасе. Тя е единствено един от многочислените типове тропически риби, които се срещат в рефовете на Индийския и Тихия океани.

Името на тази пъстра риба е една от най-дългите думи на хавайския език и се отнася както за само, по този начин и за множествено число.
 Снимка 403865

Освен всичко останало, тази хавайска риба е и доста нападателна. Тя не може да понася наличието на разнообразни организми към нея и заради тази причина нормално е самотна.

Рибите humuhumu бързо трансформират цвета си. Могат елементарно да се сливат с ситуацията на всички места и бързо да изчезват. Въпреки това, техният цвят остава блестящо характерен, когато са в положително здраве и не се усещат застрашени от хищници или нещо към тях.
 Снимка 403863

Известно е, че хапят мощно и нападат даже плувците, по тази причина в случай че инцидентно ще ходите на отмора на Хаваи, бъдете деликатни.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР