Среща за възобновяване на ядрената сделка с Иран може да

...
Среща за възобновяване на ядрената сделка с Иран може да
Коментари Харесай

Борел: Среща за възобновяване на ядрената сделка с Иран може да се проведе още тази седмица

Среща за обновяване на нуклеарната договорка с Иран може да се организира " още тази седмица ", разгласи висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел, представен от БНР. Това е допустимо, тъй като Техеран показа отговора си на предложение на Европейски Съюз за текста на съглашението, разясни Борел.

По-рано този месец, след повече от година договаряния, координирани от Жозеп Борел и неговия екип, Европейски Съюз показа окончателния текст на съглашението за цялостното възобновяване на нуклеарната договорка от 2015 година. Тази седмица се чака отговорът на Съединените щати. " Надявам се, че отговорът от Вашингтон ще ни разреши да приключим договарянията ", съобщи Борел.

Говорителят на иранското външно министерство Насър Канаани подлага на критика Съединените щати, че " съзнателно бавят " договарянията. Миналата седмица бе обявено, че Иран евентуално се отхвърля от основното си искане - Корпусът на гвардейците на ислямската гражданска война да бъде отстранен от листата на Съединени американски щати с терористични организации.

Израел възразява против връщане към нуклеарното съглашение с Иран и в случай че такова бъде реализирано, няма да се усеща привързан от него, се споделя в изказване на министър-председателя Яир Лапид след диалог с френския президент Еманюел Макрон.

" Това ще проправи пътя за нахлуване на обилни вложения в терористичната мрежа на Иран и за подсилване на иранската войска ", написа в известието от офиса на Лапид.

Съживяването на нуклеарната договорка с Иран се наложи, откакто през 2018 година тогавашният американски президент Доналд Тръмп едностранно приключи присъединяване на Съединени американски щати в нея. Споразумението има за цел да ограничи нуклеарните упоритости на Иран и да не разреши на Техеран да се снабди с нуклеарно оръжие.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР