Среща с един от най-добрите илюстратори на книги в света

...
Среща с един от най-добрите илюстратори на книги в света
Коментари Харесай

За изкуството с любов: Илюстраторът Ясен Гюзелев и неговите творби

Среща с един от най-хубавите илюстратори на книги в света в предаването „ COOLt “. Той роден в София и е наследник на огромния оперен бас Никола Гюзелев. Ясен Гюзелев е работил по книги като " Алиса в страната на чудесата " и " Оливър Туист ".

Брилянтна техника, въодушевена от Ренесанса, само че и съвременна идея за дизайн, гледни точки, игра сред ярко и мрачно – по този начин може да бъде разказано творчеството на Ясен Гюзелев. Той знае, че ще стане художник още от дете, а магичният свят на илюстрацията е неговото предопределение.

„ Без някой преподавател да ми е поставял такава задача, аз започнах самичък да си върша илюстрации – по „ Дон Кихот “, по „ Алиса “, по „ Ад “ на Данте. Просто това ме влечеше. Все отново не знаех, дали ще стана илюстратор тъкмо. В един миг осъзнах, че това е моят път и че би трябвало да го последвам. Трябва да дам всичко, на което съм кадърен, точно в тази област – илюстрацията. И го върша с огромно наслаждение. Важно е човек да откри пътя си “, споделя Ясен Гюзелев.

В работата си той избира класическите заглавия и създатели.

„ В множеството случаи аз познавам този текст и съм го чел. Ако не, сядам и го чета. Започвам да го проучвам, да си повеждам бележки и да диря съответните странични материали, които да ми оказват помощ да вляза в избраната ера – костюми, архитектура или нещо друго, писано за това произведение “, споделя художникът.

„ Това е един развой, в който у мен стартира да назрява някаква концепция за това по какъв начин да преведа с облици текста. Това трае друго, само че най-малко 2-3 месеца. Заживявам с тези герои, с тази ера. Идва един миг, в който виждам по какъв начин всичките илюстрации да станат, с цел да са издържани в един жанр, в един общ ключ. Начин на композиране, на цветност, на гами, на техника. Тогава нормално сядам и върша един сториборд – дребни, колкото пощенски марки. След това към този момент стартира осъществяването в цвят или в черно, зависи каква е задачата, което при мен лишава доста дълго време, тъй като аз работя доста точно, с елементи. Горе-долу една книга, отива една година “, споделя още Ясен Гюзелев.

Дори след хилядите скици и картини, всякога нов план идва с доза неспокойствие.

„ Всеки път като стартирам нова книга, нов план, изпитвам нещо като боязън. Все едно за пръв път пипвам молив и всякога е като от нулата. Още повече, че аз обичам във всяка една книга да подобавам по друг метод. Налага се, тъй като по този начин или другояче текстът, епохите са разнообразни, стилът, с който се сблъсквам. Опитвам се да намеря най-подходящия език, който да кореспондира с това, което върша. Имам разнообразни хрумвания за смяна в техниката, в композицията, по тази причина всякога ми като за първи път, което пък е и доста по-интересно, тъй като по този начин заобикалям рутината, която допускам, че води до някаква досада и отмалялост “, споделя художникът.

Неговият жанр му донася самопризнание от целия свят. Книгите, по които е работил, са издавани в Европа, Азия, Южна и Северна Америка. Почитателите на изкуството му в България също стават от ден на ден.

„ Радва ме, че да вземем за пример италиански издател ми е поръчал да рисувам Пинокио, че британски издател ми е поръчал да илюстрирам Оливър Туист. Това значи, че те виждат в мен някакви качества, които са подобаващи за техните национални творби – нещо като „ Под игото “. Това да дадеш на един чужденец да илюстрира това значи, че са те оценили изключително “, споделя Ясен.

„ Напоследък излязоха 7-8 от книгите, които съм правил, за непознати издателства, преведоха ги на български. Аз дълго време бях съвсем чужд в България, тъй като просто си работех и нямах изяви, нямах оповестени книги с мои илюстрации тук. Но към този момент повече от 10 години, направих първата галерия в София и от този момент много още и тук и в страната, дръзвам да настоявам, че публиката доста задушевно одобри моето изкуство “, споделя художникът.

Дори пандемията не може да спре въображението на един създател.

„ Имам поръчка за работа, която ще стартира всеки миг и тя е нещо, което съм правил преди много години. Бях правил една книга за живота на Микеланджело и испанското издателство, с което работя, са купили правата от тайванското, за което го бях правил това. Те желаят да разширят малко текста е историята и са ми поръчали още 10-ина илюстрации да направя на тази тематика. Мечтая да свърши тази карантина и да живеем обикновено, умерено. Нормален живот, най-малко по този начин както го разбирам аз. Тоест да наподобява малко най-малко на остарелия – с по-малко забрани и с повече независимост и фикция “, надява се Ясен Гюзелев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР